ВОЕННИЯТ ЗАВОД “ЕМКО” СЕ ГОТВИ ЗА ПРОТЕСТИ СЛЕД КРАЯ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

Автор: 5 GmediA 12:47, 15 април 2020
Източник: 5GmediA

Както вчера 5Gmedia първи съобщи - президентът Румен Радев отиде във военния завод “ЕМКО” в Трявна, за да говори с ръководството по социални проблеми. Всъщност, причината е сделка с турска фирма, чието разрешение се бави от страна на междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, ръководен от икономическия министър Емил Караниколов. Според източници на 5Gmedia военните заводи на бизнесмена Емилиян Гебрев се готвят за протестни действия по подобие на шествията в София през 2017 г.. В съобщение до медиите работниците и служителите от “ЕМКО” благодарят на президента за неговото посещение на 14 април; обвиняват министър Караниколов и “група около него” в “опит отново да се открадне изпълняван договор за износ на наша продукция” и да се “прехвърли този договор на фирми от едно известно обкръжение”; обясняват, че тези “репресии срещу ЕМКО не са случайни”.

Ето пълният текст на прессъобщението на “ЕМКО” от днес:

Във връзка с посещението на Президента Румен Радев в завода на ЕМКО в Трявна на 14 април т.г., неговите срещи с ръководството и с работниците, поради продължаващата злоупотреба със служебно положение на висшестоящи лица от изпълнителната власт, както и поради засилен медиен интерес бихме искали да заявим следното:

  1. Благодарим на Президента за вниманието, което оказва на отбранителната индустрия и в частност на заводите от групата на ЕМКО. В тези трудни времена на изострена международна конкуренция и ограниченията наложени от извънредното положение поради пандемията това внимание е ценено изключително високо. Предприятията от отбранителната индустрия, които са и в Стратегическия списък на икономиката на България би трябвало да са предмет на особени грижи и внимание.
  2. Не такова обаче е отношението на други вишестоящи длъжностни лица от изпълнителната власт. Както обръщаме внимание от известно време, в ход е план на министъра на икономиката и група свързани с него лица отново да се открадне изпълняван договор за износ на наша продукция за пазари на НАТО и да се прехвърли този договор на фирми от едно известно обкръжение. Министърът на икономиката еднолично, вече повече от месец спира издаването на експортното разрешение, въпреки, че всички условия за износа са изпълнени, документацията е изрядна и транспортът чака пред складовете на ЕМКО. Част от този план са натиск върху страни по договора и други незаконни действия, за които официално са информирани както главният прокурор и компетентните служби, така и висшите ръководители на властта.
  3. Факт е, че досега единствен Президентът Радев откликна на нашите призиви, с което демонстрира поведение на държавник.
  4. Напомняме, че идентична ситуация бе провокирана от същия министър на икономиката през 2017г., когато отново опит да се открадне изпълняван договор от ЕМКО доведе до значителни щети. включително за държавата, както и до масови протести на работническите колективи в заводите, в различни райони на страната, както и на жълтите павета. За тези действия все още не е потърсена наказателна отговорност, нито на министъра, нито на другите отговорни длъжностни лица, участници в поредицата от закононарушения тогава.
  5. Тези съвпадения и репресии срещу ЕМКО не са случайни и е странно бездействието на премиера Борисов, както и на правораздавателните и правоприлагащите органи, които би трябвало да са запознати в детайли с въпросните случаи и за причините за избухването на поредното напрежение.
  6. Отнемането на резултатите от труда на работниците на ЕМКО е престъпление. Още по-тежки са обвиненията, защото това. престъпление се извършва от висши държавни служители в условията на извънредно положение, когато колективите не могат да изразят своя протест с обичайните средства. Те не срещат подкрепата на властите и не могат да се защитят.
  7. Създалата се ситуация е не само престъпление от гледна точка на правото, но и престъпление към обществения морал във времената, когато властите търсят от гражданите доверие, търпение и солидарност за налаганите ограничителни мерки.
  8. Днес служителите и работниците от фабриките на ЕМКО внасят уведомление за провеждането на протестни действия. Поради временните ограничения, тези протести ще се проведат в различни райони на страната 7 дни след официалното прекратяване на извънредното положение.

Призоваваме правителството да се вслуша в гласа на работниците и в гласа на разума.

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
10 гласували / 55.56%
Да, категорично
6 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 11.11%