НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГЕРМАНСКИ ВЕСТНИК КЪМ КИТАЙСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ: ВИЕ ЗАСТРАШАВАТЕ СВЕТА

Автор: 5 GmediA 17:17, 30 април 2020
Източник: Reuters

Главният редактор на най-големия германски вестник „Билд“ в четвъртък предприе фронтална атака срещу китайския президент Си Дзинпин заради неспособността на режима му да признае истината за избухването на епидемията от коронавирус и масовите нарушения на правата на човека, извършени от Комунистическата партия.

Джулиан Рейхелт, главният главен редактор на Bild, пише на Дзинпин, че „Вашето посолство в Берлин се обърна към мен с отворено писмо, защото попитахме във вестника ни дали Китай трябва да плати за огромните икономически щети, които нанася коронавирусът в световен мащаб."

Той пише: "Вие [Дзинпин], вашето правителство и вашите учени трябваше да знаят отдавна, че коронавирусът е силно заразен, но вие скрихте това от света. Вашите най-добри експерти не отговориха, когато западните изследователи поискаха да знаят какво се случваше в Ухан. Вие бяхте твърде горд, за да кажеш истината, която смяташ за национален позор. "

Райхелт казва още: „Вие управлявате чрез наблюдение. Нямаше да бъдете президент без този контрол. Вие наблюдавате всичко, всеки гражданин, но отказвате да наблюдавате потъналите в зараза пазари във Вашата страна. Вие спирате всеки вестник и уебсайт, които са критични за вашето управление, но не и сергиите, в които се продава супа от прилепи. Вие не само наблюдавате хората си, но ги застрашавате - и с тях, останалия свят. "

Той продължава да изрежда аргументите си, като отбелязва, че „надзорът е отказ от свобода. А нация, която не е свободна, не е креативна. Нация, която не е иновативна, не измисля нищо. Ето защо вие превърнахте страната си в световен шампион по кражби на интелектуална собственост.

„Китай се обогатява с изобретенията на други, вместо да измисля сам“, пише Райхелт. „Причината Китай да не въвежда иновации и да изобретява е, че не оставяте младите хора във вашата страна да мислят свободно. Най-големият експортен удар в Китай (който никой не искаше да има, но който въпреки това обиколи света) е коронавирусът. "

Редакцията на Райхелт изчислява, че Китай дължи на Германия 149 милиарда евро за щети от коронавирус, което предизвика гневната реакция от китайското посолство в Берлин.

Говорителят на китайското посолство Тао Лил публикува отворено писмо до Bild на немски език на уебсайта на посолството в сряда, заявявайки: „Проследих Вашата дописка за пандемията на коронавируса в целя свят и предполагаемата вина на Китай в частност. Абстрахирайки се от това, че считаме за лош стил да обвинявате една държава за пандемия, която засяга целия свят и след това да представя изрична сметка за предполагаеми китайски задължения към Германия, трябва ад отбележим, че статията пренебрегва някои съществени факти. “

„Отбелязваме, че много страни, които се борят с COVID-19, са имали време да се подготвят за трансграничното разпространение на патогена, след като Китай съобщи за неговото избухване съгласно указанията на Световната здравна организация“.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 50%
Не
2 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%