ГЪРЦИЯ НЯМА ДА ВДИГА ЦЕНИТЕ ПО КУРОРТИТЕ, ЗА ДА КОМПЕНСИРА ЗАГУБИТЕ ОТ COVID-19

Автор: 5 GmediA 11:35, 2 май 2020
Източник: 5GMedia

Гърция прогнозира загуби до 70% в туристическия бранш през 2020г. в резултат на COVID-19. Тези проценти от Института на Гръцката конфедерация по туризъм ще замразяват поне за сега амбицията на гърците да постигнат рекордни доходи от туризма през настоящата година.

„Истината е, че януари и февруари за нас бяха чудесни, започнахме годината с 25% увеличение на доходите от туристическия бизнес. Очаквахме тази тенденция да продължи цяла година“, казва Христос Константинидис, цитиран от бТВ.

Константинидис е наследник на семеен хотелски бизнес на повече от 50 години. Хотелът му в Серес е пълен с българи, когато в края на март гръцкото правителство затваря целия бизнес. Той споделя, че силният сезон е през март, април, май и юни. За Серес юли и август са слаби месеци.

Правителството планира на 1 юни да отворят врати първо целогодишните градски хотели, а на 1 юли и крайбрежните.

„Когато отворим отново врати, тогава ще стане ясно, кой все още диша, кой все още може да продължи бизнеса си. Част от хотелския бизнес може би ще остане затворен, но мисля, че по-голямата част от хотелите ще отворят, може би не таи година, но постепенно през годините“, коментира гъркът.

На юг, на о-в Крит, Емануил Янулис получава всекидневни въпроси от бранша, тъй като е заместник-председател на Асоциацията на хотелиерите в Гърция. Казва, че на масата са много нови мерки, но излизат и все повече много нови проблеми. По думите му се обсъждат финансирания, намаляване на ДДС, въпроси относно нови правила за поддържане на хигиена.

Според него най-важно е да се осигури сигурността на туриста, както докато пътува, така и по време на престоя му. Какви ще бъдат взетите мерки, свързани с предпазването от COVID-19, предстои обсъждане.

Янулис коментира още, че цените в никакъв случай няма да се вдигнат, заради нуждата от компенсация за хотелиерите, по-скоро ще останат същите, каквито са били до момента. Според него един сезон няма да е достатъчен, за да се наваксат загубите. Надява се, че намирането на ваксина, ще даде сигурност за сезона догодина.

Последни новини

Общо гласували: 211

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не
175 гласували / 82.94%
Не ме интересува
36 гласували / 17.06%
Да
0 гласували / 0%