КАНЦЛЕРЪТ МЕРКЕЛ: ЩОМ БЪДЕ РАЗРАБОТЕНА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА, ТЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОСТЪПНА ЗА ВСИЧКИ ХОРА

Автор: 5 GmediA 17:08, 2 май 2020

Канцлерът Ангела Меркел призовава за международна солидарност на фона на пандемията на коронавируса и каза, че след като бъде разработена ваксина, тя трябва да бъде достъпна за всички.

Веднага след като има ваксина срещу коронавируса, тя трябва да бъде на разположение на всички хора, заяви германсщкият канцлера Ангела Меркел, цитирана от ZDF.

Става дума за това „как разработваме за всички хора по света ваксини, лекарства и добри диагностични инструменти “, каза Меркел в седмичното си видеообръщение в събота . “Днес все още липсват осем милиарда евро за разработването на ваксина.”

Канцлерът каза тези думи преди международната донорска видеоконференция за кризата с коронавируса, която ще се проведе в понеделник. Германия е един от домакините на тази конференция, на която пакани Европейската комисия и която има за цел да събере финансиране, наред с други неща, за изследване на ваксините .

„Днес все още липсват осем милиарда евро за разработването на ваксина“, каза Меркел. Следователно е важно, че сега с тази работа се захваща голям съюз и възможно най-много участници с финансови вноски.

Това също трябва да даде възможност за разработване и производство на лекарства. “Германия ще даде значителен финансов принос”, обяви Меркел. “Една от най-наложителните задачи е да спасим милиони животи на този свят”, заяви канцлерът.

Германия иска да работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО), която има ключова роля по този въпрос. Важно е “една ваксина да се възползва от всички, след като е била разработена”, както и възможностите за лечение и диагностика “да се възползват колкото се може повече хора”.

Следователно трябва да бъде възможно производството им в големи количества. “Ние сме ангажирани с факта, че само съвместни действия, международни многостранни действия ще ни позволят да преодолеем тази пандемия”, каза Меркел. Тъй като коронавирусът се разпространява по целия свят, болестта „не може да се бори на национално ниво, а само съвместно“.

Източник: БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 50%
Не
2 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%