18 ЛИЦА СА АРЕСТУВАНИ ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ В БЕЛГРАД

Автор: 5Gmedia , 13:20, 18 март 2019
Източник: Спътник

По време на протестите в събота и неделя в Белград 18 души бяха арестувани - девет за нарушаване на закона за обществения ред и мира и осем за извършени криминални престъпления, заяви днес директорът на полицията Владимир Ребич, цитиран от сайтът „Спътник“.

Шестима от задържаните вече са осъдени на 30 дни затвор по бърза процедура, каза Ребич пред сръбската телевизия РТС.

Той обясни, че това са лица, които са се държали "безсрамно и безскрупулно" към служителите на РТС и полицаите и че полицията е действала изцяло в рамките на закона.

Ребич каза, че шест полицаи са били ранени и добави, че след тези събития в Сърбия полицейската тактика ще се промени.

"Ако продължим по този начин, ще трябва да наемем повече полицаи и да бъдем в служба на гражданите", каза Ребич, добавяйки, че полицията ще действа по същия начин, ако днес отново има протест. Такъв е планиран за 15 часа.

Що се отнася до искането на лидера на националистическото движение "Двери" Бошко Обрадович за освобождаване на задържаните, Ребич заяви, че Сърбия е правова държава и че полицията не се намесва в решенията на други компетентни органи и не може да повлияе на решението за освобождаване на арестуваните демонстранти.

Той каза, че ако компетентният съд реши да задържа арестуваните за срок до 30 дни, полицията не може да промени това.

Ребич отрече информацията, че полицията е арестувала деца, тъй като най-младите задържани са били 20-годишни, а някои и около 40-годишни.

Припомняме, че в събота вечерта десетки демонстранти нахлуха в сградата на сръбската телевизията, след като протестираха мирно срещу президента Александър Вучич всеки уикенд още от 8 декември. Групата поиска достъп до студиото, за да направи обръщение към народа.

Протестите, подбудени от нападение над опозиционен политик през ноември, са съсредоточени върху здравата хватка на Вучич над медиите и настояването на протестиращите за честни избори.

В неделя протестиращи обкръжиха президентството и направиха жива верига около сградата, за да попречат на президента Александър Вучич да излезе от нея.

На пресконференция президентът на Сърбия предупреди, че "никой акт на насилие няма да остане ненаказан" и окачестви опозиционните лидери като "фашисти".

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%