ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА

Автор: 5 GmediA 12:03, 21 май 2020
Източник: Дарик нюз

На 21 май православната църква отбелязва деня на светите равноапостоли Константин Велики и майка му света царица Елена.

Константин (274-337) налага християнската вяра и тя става господстваща в Римската империя. Той поема престола от баща си, когато е на 34 г., и царува над Рим и Византия. По негово време спират гоненията срещу християните в Източната Римска империя - Византия. Издава Миланския едикт (указ), с който налага верска търпимост и дава право на християните да почитат своя бог и да строят храмове, а на езичниците - да извършват своите ритуали. Сам той е подпомагал финансово строежите на базилики и давал привилегии на духовенството. През 325 г. свиква Първия вселенски събор.

Майка му, царица Елена, също водела благочестив живот, отдаден на Бога. Известни са легенди, според които Елена е намерила кръста Господен в Йерусалим.

Празникът съчетава езически и християнски обичаи. От една страна, на този ден хората почитат паметта на двамата светци, ходят на църква, даряват иконите им с дарове, молят се за здраве и берекет. От друга – това е  празникът, свързан и със забележителния ритуал на нестинарството – танц върху жарава, езическия поклон пред огнените божества, свързани с култа към Слънцето.

Свети свети Константин и Елена е и празник, който отбелязва прехода от пролет към лято. 

Традицията за ходене по огъня е запазена и досега в някои райони в оригиналния си вид, а по много места се изпълнява като атракция за туристите.

Приготовленията за празника започват няколко дни преди денят на Свети Константин и Елена, когато се събират на средства за общ курбан, а също и за почистване и поправяне на изворите и кладенците на селото. На мегдана предварително се подготвя голяма клада от дърва. Вечерта се запалва голям огърн, всички са се събрали около него и слушат хороводни мелодии, предназначени за обреда.

Когато запаленият огънят стихне, останалата жарава се разстила в кръг. Около мястото се извиват хората, а начело се носят иконите на Свети Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Вярва се, че влезлите в жаравата изпадат в състояние, в което могат да изрекат пророчески думи. Ритуалният им танц трае няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Този ден е свързан и с друг обичай. В по-голямата част от българската етнотеритория на този ден моми и момци връзват люлки и се люлеят. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета. На курбана се събира цялото село, а именниците посрещат гости. 

Има поверие, че на този ден е задължително да се ходи на извор (аязмо) с лековита вода. Лицето се измива за здраве и хубост. Момите пък изнасят дара си и го изтупват, за да се види колко са работливи. Всички сядат на обща трапеза, на която всеки носи ядене, задължително е да има погачи, агнешко и вино.

Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят в къщи и на полето.
На този празник имен ден имат всички с имената Константин, Елена и техните производни.

Последни новини

Общо гласували: 46

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
19 гласували / 41.3%
Да, няма страшно
17 гласували / 36.96%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 21.74%