КЗК ЗАПЕЧАТА ОФИСА НА БЪЛГАРСКАТА ПЕТРОЛНА И ГАЗОВА АСОЦИАЦИЯ, ПРОВЕРЯВАТ СЕ ГОЛЕМИ ТЪРГОВЦИ НА ГОРИВА

Автор: 5 GmediA 14:12, 21 май 2020

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщиха от комисията.
Това е станало след внезапна проверка на място, предприета в рамките на образувано предварително производство за установяване на евентуални нарушения на Договора за Функциониране на Европейския Съюз при определяне цените на масовите автомобилни горива.

От КЗК информираха, че се проверяват компаниите: „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Действията по проверката на място са извършени от служители на КЗК и МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд - София.

При посещението на проверяващия екип е установено, че офисът на Асоциацията е заключен и недостъпен. Не са установени и нейни представители. Опитите на проверяващия екип да се свърже с имената, публикувани в интернет страницата на асоциацията, са били безуспешни.

Комисията напомня, че при нарушаване на целостта или унищожаване на печатите, поставени при извършването на проверката, ще бъде наложена имуществена санкция в размер до 1 % от общия оборот за предходната финансова година на фирмите от сдружението.

***

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова организация обясни в студиото на "Тази сутрин", че ще бъде оказано пълно съдействие на комисията, защото асоциацията няма какво да крие. Той поясни, че това е поредната такава проверка от 10 години, откакто той е част от петролната и газова асоциация.

Последното претърсване е било преди две години. Тогава "не е беше установено нищо ", коментира Бенчев от асоциацията.

"Сегашната проверка протича по следния начин - идват служители, събират документите, които са им необходими , правят копия на компютрите, които са в офиса. Документите са разни становища и позиции, които Българската петролна и газова асоциация е отправила прави към различни институции и медии, протоколи от управителни съвети, няма особена информация, обясни той.сно падането на цените на суровия петрол в световен мащаб и нашите цени на горивата Бенчев обясни, че не може цената на данъчния склад и на бензиностанциите да е една и съща.

„В тази разлика от 40-50 ст., както беше казано в медиите, всъщност това са едни разходи, които компаниите правят, за да поддържат своя бизнес, служителите и т.н. да плащат заплатите, които държавата им налага“, добави Бенчев.

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%