МАРТИН ДИМИТРОВ: ДЪРЖАВНИТЕ БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЩЕ СТРУВАТ ОКОЛО 500 МИЛИОНА ЛЕВА

Автор: 5 GmediA 09:19, 26 май 2020

Създаването на Държавна петролна компания е грешка и ще струва около 500 милиона лева на държвата. Такова е мнението на икономиста Мартин Димитров.

"У нас има най-много бензиностанции на 1 млн. души в целия ЕС или около 420 бензиностанции, при положение, че те са 200 и нещо във Франция и Германия на 1 млн. души", обясни пред бТВ той.

Проблемът е в достъпа до данъчно-акцизните складове, не в броя на бензиностанциите, смята експертът.

Трябва да се облекчи самата процедура по създаване на нов склад, те да бъдат регулирани, а обществени доставчици трябва да публикуват в края на всеки месец свободните количества, за да е ясно къде и как може да бъде направен истинският достъп, каза още Димитров.

Според него да се използват държавните складове е единствената добра тенденция.

„Но тя не е достатъчна, защото в законопроекта пише, че ако сте бизнесмен и искате достъп до данъчен склад и той ви бъде отказан, това, което трябва да направите, е да отидете в Агенция „Митници“, да се оплачете и те едва ли не стават ново полицейско звено, отиват да разследват защо ви е отказан достъп. Само че, една система, ако не работи автоматично, без да се налага участието на полицейско звено, така няма да стане“, заяви Димитров.

Според него държавата не трябва да участва в пазара на горивата, а да го регулира.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%