48 МИЛИОНА ЛЕВА ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ТОПЛОФИКАЦИЯ "СОФИЯ" НА АБОНАТИТЕ СИ

Автор: 5 GmediA 08:48, 27 май 2020

В средата на юли топлофикациите на природен газ трябва да обявят сумите, които ще възстановят на абонатите заради поевтиняването на синьото гориво с 40 %.

Това ще стане със задна дата от август миналата година да края на март 2020. Ще стане чрез изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, съобщи за "По света и у нас" председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ще има връщане на пари, но не под формата на средства, а чрез прихващане във фактурите, обясни Иван Иванов.

Става въпрос за 65 млн. надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки.

Само "Топлофикация- София" е надвзела 48 млн. лева.

В следващите три дни всички топлофикационни дружества трябва да подадат своите отчети в КЕВР за това каква топлинна енергия и какво количество са произвели. На тази база в 7-седмичен срок от регулатора ще изчислят точно какви средства ще ни бъдат върнати.

За абонатите на прогнозен отчет, които са 94% от всички потребители, това ще стане в изравнителните сметки, които трябва да са готови в средата на юли. Има и нов срок за обжалване, който е в края на август.

"При представянето на изравнителната сметка на отделен ред ще бъде указано с каква сума се намалява изравнителната сметка поради надвзетите пари за природен газ за изминалите 8 месеца", обясни Иванов.

Предвидено е как ще се процедира и при свърхнадписани фактури: "Когато сумата, която трябва да се възстанови е по-голяма от тази, която по начало е в изравнителната сметка, в следващата месечна прогнозна сметка топлофикациите трябва да изчистят своето заплащане към крайните потребители".

Заради епидемията отчитането тази година ще бъде по нови правила.

"Ще искаме съгласието на всеки един клиент, за да влезем в имота му. Ще спазват дистанция от всички присъстващи, поне метър и половина. Нямат право да докосват предмети и вещи в имота. т.е. клиентът трябва да е осигурил свободен достъп до уредите, за да можем да ги отчетем. Ако клиент откаже достъп до имота, или отчетникът установи визуално, че клиент има заболяване, което го притеснява него самия, то той ще помоли клиента да си даде показанията, да ги продиктува. Т.е. да отчете уредите сам и да ги продиктува, ние да ги запишем, без да влизаме в имота", обясни Милена Стоянова, управител на "Техем".

Заради съкратените срокове от столичната топлофикация призоваха абонатите да съдействат при засичането на топломерите.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%