“ФОНД ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ” ИСКАЛИ ДА СЪЗДАВАТ ПРЕЗ 2005 Г. БИЗНЕСМЕНИТЕ ОТ СПИСЪКА НА БРАТЯ БОБОКОВИ, ТВЪРДИ САЙТЪТ “ЕФИР 2”

Автор: 5 GmediA 19:01, 30 май 2020
Източник: Прокуратура

Списъкът с имената на братя Бобокови е за създаването на Фонд за спасение на България. Това обявиха пред Ефир2 двама бизнесмени, които присъстват в него, но пожелаха да останат в анонимност. Фондът е трябвало да бъде създаден през 2005 г. с цел да събере около 2 млрд. лв. В списъка на братя Бобокови е отбелязано кой бизнесмен с какви средства ще се включи. По този начин са искали да противодействат на чуждите инвеститори в България, навлизащи мощно в страната и заплашващи българския бизнес.

"Целта беше всеки да отдели средства, които да бъдат инвестирани отново в икономиката и участие в големи приватизационни сделки. Така средствата, предприятията и бизнеса щяха да останат изцяло български", коментираха бизнесмените. Според тях причината да се обединят и да създадат подобен фонд е била чисто патриотична, за да се противодейства на чуждите компании, които са били лансирани от царските министри по това време Милен Велчев, Николай Василев, Пламен Петров и др. Един от най-големите двигатели на проекта е бил покойният Младен Мутафчийски, оръжеен търговец и собственик на комплекса "Хелена ризорт" в Слънчев бряг.

Фондът обаче така и не се създава, защото не била изчистена структурата и как да става самото управление на средствата. Плановете са били грандиозни с основната цел да се въздейства върху развитието на българската икономика най-вече чрез упражняване на пряко влияние върху правителството. Фондът трябваше да доминира чувствително над останалите бизнесорганизации и така да определя стратегическите решения за развитието на различните отрасли и на националната икономика като цяло, допълниха бизнесмените от списъка на братя Бобокови.

Гергана Иванова

Източник: efir2.bg

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%