УСПЕХ ЗА SPACE X: CREW DRAGON ИЗВЕДЕ АСТРОНАВТИ В КОСМОСА

Автор: 5 GmediA 09:24, 31 май 2020
Източник: Reuters

Изстрелването на Crew Dragon на SpaceX  отбеляза първото извеждане на хора в орбита на пилотирания частен кораб на компанията на Илон Мъск. Точно в 22:22 ч. българско време стартира историческият полет на НАСА до МКС.

Новият Cregon Dragon на SpaceX стартира от площадката, от която през 70-те години на миналия ХХ в. ракетите "Аполо" потегляха на мисия към Луната. Полетът до МКС ще продължи 19 часа.

НАСА плаща около 86 милиона долара на астронавт за всеки полет до Международната космическа станция чрез руските кораби "Съюз", откакто прекрати през 2011 г. програмата си Space Schuttle.

До последно в съботаа не беше ясно дали ракетата ще излети. При авария астронавтите трябваше да напуснат ракетата и да се приводнят в Атлантическия океан. Времето трябва да бъде стабилно, за да може тази операция да завърши без заплаха за живота на двамата.

Скачването на космическия кораб с МКС е насрочено за 17:29 чааса в неделя, 31 май. Маневрата трябва да се извърши автоматично, но екипажът ще проведе серия от ръчни контролни тестове на Crew Dragon по време на орбитален полет.

Полетът н Crew Dragon беше първият орбитален космически полет, изстрелян от САЩ от 2011 г. насам. Изстрелването беше важно събитие в историята на НАСА.

Тагнато в: SpaceX

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
9 гласували / 50%
Не
9 гласували / 50%
Не ме интересува
0 гласували / 0%