МИНИСТЪР КАРАНИКОЛОВ: БЕЗ МЯРКАТА "60:40" БЕЗРАБОТИЦАТА ЩЕШЕ ДА Е ОКОЛО 18%

Автор: 5 GmediA 14:33, 31 май 2020
Източник: пресцентър МС

"Прогнозите са, е още през 2021-ва България ще възстанови почти това, което бяхме преди пандемията. По прогноза за първото тримесечие имаме добри резултати, дори по-добри от първите три месеца на 2019-а година". Това каза пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов. Той припомни, че основни приоритети на управляващите при обявяването на извънредното положение в страната е било на първо място здравето на хората, а на второ - да не се затварят всички сектори от икономиката.

Мярката "60:40" запазва около 240 000 работни места, увери министърът. Той акцентира, че прогнозната безработица е около 8%, което според него означава, че без мярката "60:40" сега безработицата в страната е щяла да бъде около 18 на сто.

Караниколов коментира още, че България имала потенциал да привлече инвестиции въпреки момента на пандемия, като от началото на 2020 г. били сключени споразумения за инвестиции в размер на 220 млн. лв. "За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка за намаляването на ДДС. Точно затова, че тези сектори пострадаха най-много и ще им е най-трудно да възстановят пълния си обем от функции", отбеляза той и допълни, че намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес на 9% е временна мярка, докато секторът се възстанови.

Според министър Караниколов промени в данъчните закони трябва да се правят след много сериозни анализи, но: "Ние сме в извънредна ситуация. Секторът на ресторантьорите беше абсолютно затворен. В него се изхранват около 300 хиляди души. Тази временна мярка е жизнено важна за сектора. Това ще ни даде анализ дали една такава мярка е важна и дали да бъде приета и за други сектори. Това е временна мярка, за да се спаси един сектор".

"Европейските средства, които се предоставят на държавите членки, имат особен мониторинг на контрол. Има европейски прокурор, който ще отговаря за измама при тези средства. Европа не дава грантове за щяло и нещяло, не дава пари на калпак. Има цели и политики, които да се изпълнят, така че Европа да стане много по-добро място и за живеене, и за бизнес, и за инвестиции. И тук не е само Зелената сделка, а и намаляване на връзките на доставки. Нещо, което европейският бизнес със сигурност ще направи, а България ще има своята възможност", заяви министър Емил Караниколов.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%