ОГНИЩЕ НА COVID-19 В СЛИВЕНСКАТА БОЛНИЦА, ИЗТОЧНИКЪТ НА ЗАРАЗАТА ВЕРОЯТНО Е ПАЦИЕНТ

Автор: 5 GmediA 10:12, 3 юни 2020

Източникът на заразата в гастроентерологично отделение на МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен вероятно е силно заразен пациент. Това съобщи на извънреден брифинг днес кметът на община Сливен Стефан Радев, който е председател на Общинския кризисен щаб. Има пациенти, които са минали оттам и впоследствие са диагностицирани с COVID-19, което кара специалистите да мислят, че това е източникът, обясни кметът.

През вчерашния ден са били отчетени най-голям брой заразени с коронавирусна инфекция от началото на кризата, посочи той, общо девет души. От тях осем са медицински лица - седем души от Отделението по гастроентерология на МБАЛ "Хаджи Димитър" (двама лекари, четири медицински сестри и две санитарки), както и лекар от Военна болница, който е имал контакт с лекар от отделението по гастроентерология.

Отделението е затворено за дезинфекция, пациентите ще бъдат поети от другите болници.

Всички пациенти, преминали през отделението през последния месец, са установени и ще бъде преценено как да се процедира с тях, дали всички да бъдат тествани или да се направи скрининг. Това ще бъде обсъдено на заседание на Областния кризисен щаб днес от 11.30 часа.

Всички новодиагностицирани са настанени в болница, като състоянието им не е тежко.

В двете инфекциозни отделения в Сливен има общо 24 пациенти с коронавирус, десет от тях са медицински лица. В общината заразените досега са 109, 69 са излекувани, десет са починали.

Кметът съобщи още, че има съмнение за служителка с коронавирус от персонала на детска градина "Детство". Тя е била контактна с диагностицирани лица и й е взета проба. Превантивно от общината са предупредили родителите днес да не водят децата си. Ще бъде извършена дезинфекция на детската градина.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%