КЪДЕ СПИ РОНАЛДО НА ОСТРОВ МАДЕЙРА?

Автор: Grigor 18:47, 8 февруари 2019

На португалския остров Мадейра ликът на Кристиано Роналдо е навсякъде: на плакати, на тийшъртки, по рекламите на местния мобилен оператор, на витрината на студио за татуировки, а летището носи името му...

Отскоро паметник на световната футболна звезда се появи пред собствения му хотел Pestana CR7. Не е лошо за едно момче, израснало в многодетно бедно семейство в малко село по чукарите на хълмистия остров Мадейра.

В бранда Pestana CR7 Lifestyle Hotels са вложени 75 милиона евро - поравно от страна на международната хотелска верига Pestana и на Кристиано Роналдо с неговата запазена марка CR7.

Питам управителя сеньор Фернандо коя е любимата стая на сеньор Роналдо, когато остава да пренощува в хотела. “О, той е много скромен човек, отсяда в тази стая, която е свободна в момента...”

И все пак, една от стаите е най-подходяща да бъде наречена “любимата на Роналдо”. Показват ми я. Над леглото е подреден фриз от графики, разказващи за ранните години от живота на футболната легенда.

Снимка: Соня Колтуклиева

Хотел Pestana CR7 има само 48 стаи. Половината гледат към пристанището, а останалите - към разкошния парк “Санта Екатерина”, в който се намира резиденцията на губернатора на архипелага Мадейра, включващ четири острова, принадлежащи на Португалия от 1420 година насам.

Най-атрактивното място на хотела е басейнът. Намира се на втория етаж и гледката му към столицата Фуншал е зашеметяваща! Басейнът е облицован не със сини плочки, както е навсякъде, а с розови. Не, не е кифленско, водата просто изглежда като пенливо розе.

Снимка: Соня Колтуклиева

По местните вестници разбирам, че терасата с бара е най-модното venue за коктейли и светски празненства. И аз да съм, и аз бих се подредила на опашката да си организирам парти тук.

Вечер в Мадейра е топло, през лятото можеш да се печеш на слънце до 8:30 вечерта, но надвечер от върховете надолу плъзва мъгла, което прави небето над Фуншал драматично като в платно на британския класик Уилиям Търнър. После хладният планински и топлият морски бриз се прегръщат и отлитат нанякъде, а небосклонът се изпълва с пламтящи звезди. Не ме корете, заради полу-поетичното описание...не случайно Мадейра, наричана “островът на вечната пролет” е била кралски курорт през далечните години, когато императрица Сиси е отсядала тук за месеци наред, а днес нейната склуптура пред хотел Pestana, проектиран от великия Оскар Нимайер, е любимо място за снимки на влюбени двойки.

... Как се преплитат две истории за бедност и богатство, за упоритост и успех.

Създателят на хотелската верига Pestana Мануел Пещана е роден през 1919 г.в крайна бедност в селището Рибейра Брава. Емигрира от Мадейра в Йоханесбург, Южна Африка, където работи като ратай във ферма, после става търговец, а през 1964 г. построява първата бизнес сграда в Мапуто, Мозамбик. Заедно със сина си Дионисио (  роден 1952 г.) той изгражда хотелска империя, която днес притежава 93 хотела в 15 страни с 11 000 стаи и 7000 служители.

Кристиано Роналдо дос Сантуш Авейро е роден през 1985 г. в покрайнините на столицата Фуншал. През 2014 г. гледах по местната телевизия интервю с майка му Мария, която тогава издаде биографичната си книга. Тя откровено разказа една тъжна и оптимистична история: когато разбрала, че е бременна за четвърти път, много се уплашила - семейството ( тя - домакиня, съпругът й градинар на повикване) едва свързвало двата края. Решила да абортира. Препатили жени й дали съвет да пие черна бира и да се катери по стръмните склонове, колкото издържи...в един момент Мария припаднала, едва оживяла но не изгубила плода си, слава на Бога! На 15 февруари се родил Кристиано, наречен Роналдо в чест на президента Роналд Рейгън.

На 15 години бъдещата звезда е опериран от сърце, а на 18 години сключва първия си голям професионален договор не с кой да е отбор, а с гранда Manchester United.

Днес Роналдо има множество трофеи, събрани в музея CR7, обявен е за най-добрият португалски футболист на всички времена. През 2018 г. Forbes класира 33-годишният футболист на 3-то място сред най-високо платените атлети в света с приходи от 42,5 милиона долара.

... Неотдавна тези две истории от Мадейра се събраха в една и създадоха бранда Pestana CR7 Lifestyle Hotels, който вече има 4 хотела: във Фуншал,в Лисабон, в Мадрид и в Ню Йорк.

 

Общо гласували: 18

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
11 гласували / 61.11%
Не
7 гласували / 38.89%