ТРИ ГОДИНИ ДЕЙСТВАЛА ГРУПАТА ЗА ПОДКУПИ И РЕКЕТ В ГДБОП

Автор: 5 GmediA 13:24, 28 юни 2020
Източник: БГНЕС

От МВР и прокуратурата обявиха подробности около извършените тази седмица арести в ГДБОП. Разследването срещу ръководителя на отдел "Наркотици" Цветан Панков и началника на сектор Кирил Ванков е започнало по сигнал на гражданин, който бил изнудван години наред. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според нея ставало въпрос за безпрецедентно разкриване на корупция на висши антимафиоти. Трябва да сме непримирими към подобни престъпления, отбеляза Милева. Тя е възмутена, че са замесени служители на ГДБОП. Засегнат бил авторитетът на страната ни.

Групата, в която има още един служител на МВР и цивилно лице, е действала по три направления - осигуряване на чадър над определени наркогрупи, неутрализиране на техните конкуренти, чрез образуване на  дела и преписки, и подаване на изпреварваща информация  към покровителствени групи за готвени акции.

В резултат, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева, са били провалени редица наказателни производства у нас и в чужбина. Авторитетът на страната ни е бил пред срив.

"Те използваха така наречените „преки телефони“, както и интернет приложение в своята комуникация. Избираха място за предаване на подкупите, което може да бъде изчистено с оглед евентуалното проследяване от лица или служители на МВР", обясни Сийка Милева

"Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на бившия началник на отдела за борба с наркоразпространението, който не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира, създавайки привидно неразбирателство с неговия подчинен служител - началника на сектора. Общо казано, единият създаваше проблеми на престъпния свят, другият се срещате с тях и искаше парите", каза Банков.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за Панков, Ванков и третия МВР- служител.

Четвъртият в групата е освободен срещу парична гаранция.

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
9 гласували / 52.94%
Да
8 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%