Една картина за 5 милиона долара

Автор: Grigor 16:42, 11 февруари 2019
Източник: Соня Колтуклиева

Тя не е просто художник. Тя е магьосник. Където и да се появи нейна изложба, не става събитие. Става фурор. Нейната колекция от чанти за Louis Vuitton беше разграбена от колекционери. Тя е кралицата на точките. Тя е Yayoi Kusama. Японка. Космополит. 

С Милена Алексиева, бивш главен редактор на Harpers Bazaar-България, имахме изключителния шанс да видим   изложбата Infinity в лондонската галерия Victoria Miro. 
Усещането в Infinity Mirored Romm е невероятно: играта на огледалата и светлините  създава илюзията, че плуваш във Вселената, а всъщност вървиш по пътека в стая...не, не, не мога да го обясня - беше ми страшно и вълнуващо.    

     

Снимки: Соня Колтуклиева


Yayoi Kusama е родена на 22 март 1929 г. в Япония. Обучавала се е в Kyoto School of Arts and Crafts на традиционния японски стил nihonga, вдъхновявала се е от американския абстрактен импресионизъм. През 1958 г. става част от Нюйоркския авангард. Става прочута с хепънингите си, когато представя голи модели, изрисувани с разноцветни точки. През 1959 г. нейната творба Infinity Net се продава за 5 100 000 долара - това е рекорд за картина на жива художничка. Прочутите й тикви от фибро-стъкло се продават по 264 000 долара. Британският дует The Boy Least Likely To и американската група Superchunk й посвещават песни; името й се отбелязва в текста на песента Hot Topic на Le Tigre, Йоко Оно я определя като influencer. 

Лондон, Соня Колтуклиева 

Тагнато в: картина , Yayoi Kusama

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%