АГОНИЯТА ПРОДЪЛЖАВА - ОТЛАГАТ БРЕКЗИТ С ТРИ МЕСЕЦА? "ГАРДИЪН": РАЗДЯЛАТА ЩЕ Е ПРЕЗ 2021 ГОДИНА

Автор: 5Gmedia , 22:36, 21 март 2019

Европейските лидери биха одобрили тримесечно отлагане на Брекзит,  ако британският парламент приеме сделката на премиера Тереза Мей с Европейския съюз за оттеглянето – това обяви германският канцлер Ангела Меркел, представяйки общото мнение на обединена Европа и допълни: „Ние трябва да направим всичко до последния момент за регулиран Брекзит.“

Същевременно, обаче, Меркел направи уговорката: „Искам ясно да заявя, че сделката за Брекзит беше добре договорена и следователно нашата възможност за маневри, е ограничена. Ние имаме добрата воля да намерим решение и мислим и се надяваме, че то ще е добро и за Великобритания, както и за ирландския въпрос“.

Вчера британският премиер поиска отлагане до 30 юни. Но Европейската комисия препоръчва Брекзит да се случи преди 23 май, когато започват изборите за Европейски парламент.

Целта е да се избегнат политически проблеми, свързани с провеждането на гласуването в Обединеното кралство, както и на британските граждани, живеещи в Европа.

Британският премиер Тереза Мей, която днес пристигна в Брюксел, заяви, че работи за постигане на мнозинство в британския парламент при третото гласуване на  споразумението ѝ с ЕС. Вотът в Камарата на общините ще бъде следващата седмица.

Тереза Мей посочи и как ще реагира, ако депутатите за трети път отхвърлят предложението ѝ, както направиха през януари и по-рано този месец. Министър-председателят на Обединеното кралство заяви: „Най-важно е да се зачете волята на британските граждани, която е за напускане на ЕС. Затова парламентът е важно да отговори на резултата от референдума и осигурим Брекзит за британците. Искрено се надявам, че можем да направим това със сделка, за да напуснем по нормален начин.“

 

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%