ОКОНЧАТЕЛНО: ОТЛАГАТ БРЕКЗИТ ДО 22 МАЙ

Автор: 5Gmedia , 06:53, 22 март 2019

Европейските лидери поставиха срок на Великобритания да напусне ЕС най-късно до 12 април, в случай че британските депутати отхвърлят за трети път сделката за Брекзит при вота следващата седмица. Лондон ще трябва да одобри споразумението, постигнато от Тереза Мей за излизане от ЕС, ако иска да избегне варианта „развод“ без сделка.

Ако споразумението бъде гласувано, то отсрочката за Брекзит ще бъде до 22 май. Това решиха европейските лидери на заседание в Брюксел, съобщава Би Би Си.

Съобщението бе направено по време на пресконференцията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Припомняме, че вчера в медиите изтече проектокомюникето от срещата на върха в Брюксел, от което стана ясно, че ЕС е готов да отложи Брекзит до 22 май, заради предстоящите избори за Европарламент, които започват на 23 май.

Министър-председателят Тереза Мей първоначално предложи забавяне на Брекзит до 30 юни, но вчера е приела предложението на европейските лидери за двете възможности за кратко отлагане, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Срещнах премиера Мей няколко пъти тази вечер, за да се уверя, че Обединеното кралство приема сценариите за удължаване и съм доволен да потвърдя, че имаме споразумение по въпроса“, съобщи пред журналисти Туск.

На свой ред  Мей заяви, че работи за постигане на мнозинство в британския парламент при третото гласуване на  споразумението ѝ с ЕС. Вотът в Камарата на общините ще бъде следващата седмица.

"Искрено се надявам, че можем да направим това със сделка, за да напуснем по нормален начин.“, каза британският премиер.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%