ШЕФЪТ НА НСО НАРЕДИЛ ДА БЪДЕ ОХРАНЯВАН ПЛАЖЪТ ПРЕД ПАРК "РОСЕНЕЦ"

Автор: 5 GmediA 15:54, 10 юли 2020
Източник: БНТ

Шефът на НСО е наредил морето пред парк “Росенец” да се охранява до 15 септември, сочи писмо на НСО до МВР, МО и МТ. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Според писмото излиза, че Министерството брани Сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарий", настоя той.

По думите му след като получат това писмо, всички служби на правителството, трябва да го изпълняват.

"Съответно, подчинените на вицепремиера Каракачанов, едното копие е до командира на ВМС. Представете си Каракачанов извежда военни кораби и ги нарежда там. Съответно МВР, в лицето на Маринов, изкарва гранични катери и почва на мегафоните да казват: моля, напуснете, еди кой си , ще има глоби, актове. В същото време от лодките стоят и снимат. Морска администрация е дала координатите, които са поискани. И какво излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го конструирали, добре ли са го измислили? В един ден президентът призовава НСО-то да направи това, което е правено, в другия ден имаме писмо, до 15 септември, да не се сваля охраната на "Росенец". Сутринта говорих за сценарии, ето го продължението на сценария. Ето кой го иска от нас да го изпълним, по закон", каза Борисов, цитиран от БНТ.

На свой ред вицепремиерът Красимир Каракачанов призова НСО да вземе отношение по казуса с хвърленото на земята българско знаме от служител на службата в парк "Росенец".

"Това е един позорен акт. Флотът няма за задача да охранява акватории някакви, като част от някакви паркове. Това е капан, истински капан. Това е порнография", настоя той.

"Всичките действия на полицейските служители, когато поискат от МВР, така че да не влизаме в ситуации и да не бъдат обект на спор. Държа всяка служба да изпълнява своите компетентности. В случая ще изпълним всичко това, което ни задължава закона за МВР", заяви от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.

Според министърът на транспорта Росен Желязков Морска администрация е осигурила координатите на поисканото и ги е изпратила.

"Интересните въпроси, които стоят са следните: Защо точно вчера НСО и въз основа на какви данни, реши да наложи ограничения върху тази акватория. Дали това не е показателен опит за въвличане на държавни органи в политически контекст?, попита той.

"Сценарият – когато г-н Доган излезе и подкрепи президента Радев. Защо не излезе и никой не каза. Когато 600 хил. гласа се наляха при него, никой не повдигаше тази тема. Сега, виждате, понеже трябва да се изсмуче нещо, затова го правят днес - изкарваме военни кораби, катери. Сценарият е ясен. Моята заповед е да се намери законова форма да се оттегли това искане", настоя премиерът.

Бойко Борисов отчете, че в момента върху НСО се оказва огромен натиск.

"Там работят изключително добри професионалисти, огромната част, които съм сигурен, че им е много тежко, когато виждат, че политиците се замерят с тази служба. Като прибавим, че най-младият автомобил там е на 12 години, може да си представите какво изпитание е това за шофьорите. Не само, че съм съгласувал всяко предложение. До ден днешен, със Станчев е дошъл при мен, съм им оказвал пълно съдействие, включително и финансово. Когато са пожелали, тогава, на мига, са били приемани от мен и са третирани като всяка една национална служба. Пак се обръщам към дългогодишния ми колега, министър, Христо Иванов, как би коментирал това. Какво общо има правителството, за да ме държи мен отговорен. Вчера бе пред президентството, защо не попита за тази заповед. Призовавам всички партии да се пазят от провокации и да не стимулират провокации. И гражданския и митническия мир. Комисията в НС спокойно може да извика всички, които пожелае. Всички заплахи, които са получени да ги имат. Включително и за съпругата на президента Радев, за която е преценено, че трябва да бъде охранявана. Пак да ни изтъпанят нас, все едно ние браним или препятстваме. Не е честно".

Премиерът обяви, че неговото правителство може да бъде обвинявано за много неща, "но като сме критикувани, незабавно се поправяме".

"Истински вярвам, във всички, да не допуснат нагнетяване на етническо напрежение и МВР се готвят да го предотвратят. Етническото напрежение в България много лесно става. Било е, може да стане. Това е най-страшното, дано всички сме с разума си", настоя Бойко Борисов.

Последни новини

Общо гласували: 214

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
208 гласували / 97.2%
Не
6 гласували / 2.8%
Нямам отношение
0 гласували / 0%