В САЩ ИЗПЪЛНЯВАТ ПЪРВАТА СМЪРТНА ПРИСЪДА СЛЕД 17 ГОДИНИ ПРЕКЪСВАНЕ

Автор: 5 GmediA 17:34, 13 юли 2020

Първата федерална екзекуция в Съединените щати за повече от 17 години ще се състои в понеделник, в Индиана, след решение на апелативен съд.

Даниел Луис Лий и негов съучастник бяха осъдени за убийството на тричленно семейство през 1996 г.

Някои от роднините на жертвите се противопоставиха на екзекуцията му и поискаха от съда да я забавят, заявявайки, че присъствието на осъдения може да ги изложи на риск от заразяване с коронавирус.

Но решението на съда е екзекуцията със смъртоносна инжекция да се осъществи. Апелативният съд посочва, че нито един федерален закон или наредба не дават правото на жертвите да присъстват на екзекуцията.

В решението си Апелативният съд заяви, че в иска на семейството „липсва обосновано правно основание и следователно е несериозно“.

Роднините ще обжалват във Върховния съд, но решението му трябва да дойде преди 16:00 ч., местно време, за да спре изпълнението на екзекуцията, съобщава New York Times.

Лий, който измъчваше и уби тричленно семейство, преди да изхвърли телата им в езеро, първоначално трябваше да бъде екзекутиран през декември. Делото му се забави, след като съдилищата блокираха изпълнението на смъртната присъда.

 

Последни новини

Общо гласували: 214

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
208 гласували / 97.2%
Не
6 гласували / 2.8%
Нямам отношение
0 гласували / 0%