CORONA-19 НИ ВЗЕ И „ЗЛАТНАТА ТОПКА“

Автор: 5 GmediA 17:16, 20 юли 2020
Източник: БГНЕС архив

За първи път от 1956-а година няма да се дава най-големият индивидуален приз във футбола – „Златната топка“.

Това обявиха официално от France Football поради безпрецедентната ситуация в света заради пандемията от коронавирус. По този начин Лионел Меси при мъжете и Меган Рапино при жените ще почакат една година, за да научат наследниците си. Френската Лига 1 беше най-голямата жертва след водещите европейски първенства, което прекрати сезона си заради заразата, като Висшата лига, Серия А, Ла Лига и Бундеслигата бяха подновени след тримесечната пауза. Липсата на баланс принуди France Football да отложи тазгодишните награди, като редакторът на списанието Паскал Фере подчерта, че ситуацията не може да бъде третирана като обикновена.

„За първи път от 1956-а насам, „Златната топка“ ще си вземе почивка. Няма да има издание през 2020, тъй като се оказа, че не всички условия могат да бъдат напълно осъществени и удовлетворени. Вярваме, че такава година не може да бъде третирана като обикновена. От спортна гледна точка, два месеца (януари и февруари), от 11-те, които генерално се изискват за формиране на мнение и решение кой да вдигне трофеите, представляват твърде малко за отсъждане – без да забравяме за изиграването на останалите срещи, или тези, които тепърва ще се изиграят, в необикновени обстоятелства (при закрити врати, с пет смени, „Финална осмица“ в Шампионската лига с определяне на победителя в един мач)“.

"При изключителните обстоятелства, през тази година приз няма да бъде даван - обяви медията. - Играчите са в неравни условия, а аргументите ни да няма награда са следните:

- Това не е обикновена година и не бива да бъде третирана като такава.

- Този трофей означава пример, солидарност и отговорност, и именно тези качества искаме да изтъкнем, като анулираме изданието да 2020 г. Солидарни сме с всички хора по света.

- Капиталът на наградата е в това всички да са на една плоскост и гласуването да е според статиктики, постижения, ярки изяви. Условията и броят мачове са различни в различните страни при тези необикновени обстоятелства. Затова и смятаме, че е нарушен принципът на равнопоставеност.

- Отпадането на Евро 2020 и "Копа Америка" - два крайъгълни международни турнира, които можеше да имат ключова роля за евентуалния победител."

Пандемията от коронавирус промени всички спортни календари, включително и на футбола. Евро 2020 беше отложено, Шампионска лига и Лига Европа ще се доиграят в съкратен вариант, а някои първенства, сред които и френската Лига 1 и нидерландската Ередивизие, бяха отменени.

Новината за отмяната на трофея предизвика смут сред футболна Европа, въпреки че заради малкото мачове изявен фаворит за отличието липсва.

Тагнато в: Златна топка

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%