РОКАДИТЕ В КАБИНЕТА СА ФАКТ: НОВИТЕ МИНИСТРИ ПОЛОЖИХА КЛЕТВА

Автор: 5 GmediA 12:43, 24 юли 2020
Източник: БНР

Народните представители гласуваха днес оставките на няколко министри от правителството.

При гласували 205 депутати решението бе подкрепено от 116. Против се обявиха 89 законодатели, а въздържали се нямаше.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски ще поеме МВР.

Лъчезар Борисов, който сега е заместник в икономиката, ще седне на министерския стол на Емил Караниколов.

Кирил Ананиев се връща в Министерство на финансите като министър на мястото на Владислав Горанов.

За министър на здравеопазването ще бъде назначен проф. Костадин Ангелов, който е директор на Александровска болница.

Вицепремиерът Марияна Николова ще поеме Министерство на туризма на мястото на Николина Ангелкова.

Христо Терзийски е роден на 31 юли 1968 г. в Кюстендил, завършил е висшето си образование в Техническия университет в София. През 1996 г. започва като офицер в сектор „Криминална полиция“ в Шесто РУ в София. След това е бил оперативен работник в сектор "Наркотици" към СДВР, началник на група в сектор "Криминална полиция" също в Шесто районно, началник на сектор "Наркотици" в столичната дирекция на вътрешното минитерство и заместник-началник отдел "Криминална полиция" в СДВР. Бил е и заместник-директор на столичната дирекция на полицията. На поста директор на Главна дирекция "Национална полиция" е от 2015 г.

Лъчезар Борисов досега беше заместник-министър на икономиката и председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Според официалната биография на Борисов, той има висше образование по "Макроикономика" - бакалавър и магистър, в УНСС, след което придобива следдипломна квалификация по специалност "Счетоводство и Финанси". Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси. Член е на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Има богат опит в сферата на корпоративното управление, като е бил в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление.  

Проф. Костадин Ангелов до момента беше изпълнителен директор на Александровска болница. Той често коментираше темата с коронавируса и няколко пъти се включи в брифингите на Националния оперативен щаб (НОЩ). Той дори присъства на последната публично известна среща при премиера с представители на НОЩ, докато председателят му ген. Венцислав Мутафчийски отсъстваше. Иначе Ангелов има няколко магистратури - по медицина и по обществено здраве и здравен мениджмънт от Медицинския университет в София, и по финанси от УНСС. След дипломирането си изкарва и обучение по специалност "Хирургия", курс по хирургична онкология, друг - по хепатобилиарна и панкреатична хирургия и по "Екстрахепатален хилусен холангиокарцином и рак на жлъчния мехур" от Международната асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози (IASGO). Работил е като лекар-ординатор в Шокова зала на Центъра за спешна медицинска помощ. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на университетските болници за активно лечение в България, секретар на Българското хирургическо дружество, главен редактор на списание "Хирургия" и е съветник в Комисията по здравеопазване в Народно събрание. Членува и в Българския лекарски съюз (БЛС), както и в няколко международни научни и професионални организации.

Новите министри положиха клетва след бурни дебати, в които БСП разкритикуваха липсата на премиера в Народното събрание и на освободените министри, съобщи БНР.

Левицата поиска почивка, за да бъде извикан Бойко Борисов в пленарната зала, но след нея стана ясно, че той няма да дойде в парламента.

Досегашният финансов министър Владислав Горанов няма да се връща като депутат в парламента.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 50%
Не
2 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%