МИНИСТЪР ПЕТКОВА: ФАЛШИВА НОВИНА Е ИНФОРМАЦИЯТА, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПОЛУЧИЛО ПАРИ, ЗА ДА ЗАТВОРИ АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Автор: 5 GmediA 13:52, 25 юли 2020

Правителството на Бойко Борисов никога не се е съгласявало да затваря АЕЦ „Козлодуй“. Отпуснатите европейски пари в размер на 57 милиона евро са за извадените вече от експлоатация блокове на нашата ядрена централа. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Петкова определи информацията, че правителството е получило пари за затварянето на АЕЦ „Козлодуй“ като фалшива новина.

„Повод за днешния брифинг са появилите се през последните няколко дни фалшиви новини в някои медии, че на последния Съвет премиерът Борисов едва ли не се е съгласил да се изведе от експлоатация пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, т.е. да бъде затворена цялата централа, а не само блоковете от първи до четвърти. Това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина, която е свързана с един от нашите стратегически обекти“, каза тя.

Средствата, които са отпуснати, са свързани единствено само с извеждането от експлоатация на блоковете от първи до четвърти на АЕЦ „Козлодуй“. Финансирането се осъществява по целева програма на Европейския съюз за подпомагане извеждането от експлоатация в държави-членки на ЕС. В нашата програма да Литва, Словакия и България.

„Тези програми са предназначени за това да компенсират държавите-членки, тъй като те са извели от експлоатация работещи блокове преди да изтече техният полезен срок на експлоатация. Тези средства се предоставят единствено и само за извеждането от експлоатация от първи до четвърти блок на АЕЦ „Колзодуй“, обясни Петкова.

Причината за разпространението на невярната новина стана неточност в превода на европейски документ, в който на стр. 52 се казва следното:

„С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:

– 490 млн. евро за „Игналина“, Литва, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 86%;

– 50 млн. евро за „Бохунице“, Словакия, за периода 2021—2025 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%;

– 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%.

Освен това ще бъдат предоставени 448 млн. евро за ядрена безопасност и извеждане от експлоатация на собствените инсталации на ЕС“.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%