28 КРАВИ СА УМРЕЛИ КРАЙ РЕКА МАРИЦА. СПРЯХА ВОДОПОДАВАНЕТО НА 48 НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Автор: 5 GmediA 13:50, 28 юли 2020
Източник: Хасково Прес

28 крави са умрели до Димитровград край канал на река Марица. Съмненията са, че животните са загинали, минути след като са пили вода от реката. В момента е спряно водоподаването на 48 населени места, които ползват вода от река Марица, съобщи БНТ.

Експерти от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са взели проби от мястото. Взети са проби от и умрелите животни. 

По-късно днес се очаква да излязат и резултатите.

Новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че вероятно става въпрос за авария, вследствие на която са затворени 30 кладенци по поречието на река Марица от страна на десния бряг.

"Най-близкият кладенец е разположен на 15 км от река Марица. Затварянето на тези кладенци ще спре и водоподаването на вода до краен потребител в 48 населени места. В Димитровград това са 10 села. В Симеоновград са 6 населени места плюс самия град. В Харманли са 12 населени места. В Любимец са 4. Свиленград са 16 населени места плюс самия град", каза Ангелов.

"Водата ще бъде пусната тогава, когато установим, че няма причини да се притесняваме за здравето на хората", каза Стефка Здравкова - областен управител на Хасково.

Според кмета на Димитровград Иво Димов, най-вероятно става дума за промишлено замърсяване на реката.

От Агенцията по безопасност на храните организираха прибирането на мъртвите животни, които ще бъдат откарани в инсенератор.

Тагнато в: крави , река Марица

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
5 гласували / 55.56%
Да
4 гласували / 44.44%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%