ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА РЕКА МАРИЦА НЕ КРИЕ ОПАСНОСТ ЗА ХОРАТА В ОБЛАСТТА

Автор: 5 GmediA 15:33, 28 юли 2020
Източник: Уикипедия

Здравните власти уверяват, че няма опасност за хората в Хасковска област, след като при замърсяване на приток на река Марица се отровиха 29 крави, пили от водата в канал. Превантивно са затворени са обаче 30 кладенеца на десния бряг на река Марица и десетки населени места в пет общини остават без вода, съобщи БНР. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че се прави всичко възможно за осигуряване на вода:

„Осигуряваме в момента вода с водоноски, очакваме пробите, които са взети от реката, към настоящия момент знам, че няма опасност за живота и здравето на хората на тези населени места, но изследванията и вземането на проби продължават и в момента“.

Една от версиите е, че каналът, от който животните са пили отровната вода, е замърсен с фосфорни органични съединения от голямо предприятие в района. Телата на умрелите животни ще бъдат обезвредени с мобилен инсинератор, уточниха за „Хоризонт“ от Агенцията по храните.

Областният управител Стефка Здравкова също съобщи, че пробите от река Марица в момента са в нормата, няма опасност за хората, няма опасност и за населените места по поречието на реката.

От ВиК съобщиха, че техните проби, които са взети от шест места, не са готови. 48 са населените места, включително Симеоновград и Свиленград, които са без вода,.

От кризисния щаб в Хасково категорично отрекоха информацията за производствена авария, която беше обявена по-рано от Министерството на здравеопазването. Областният управител Здравкова отказа да сподели какви са работните версии за замърсената вода, която е причинила смъртта на стадото животни.

Отровените крави са регистрирани, собственикът ще получи обезщетение.

Тагнато в: река Марица , крави

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
3 гласували / 60%
Да
2 гласували / 40%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%