ВОДАТА В РЕКА МАРИЦА Е СИЛНО ЗАМЪРСЕНА С НИТРАТИ, НИТРИТИ И АМОНИЕВ АЗОТ

Автор: 5 GmediA 08:32, 29 юли 2020
Източник: бТВ

Пробите от канала на река Марица, от който при водопой загинаха 28 крави, са показали, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот. Това обяви на брифинг тази сутрин здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите.

"Днес камионите на БЧК ще докарат 80 хиляди литра вода за пиене, областният управител ме увери, че още 80 хиляди литра ще бъдат раздадени на хората в периода, в който няма да имат вода за пиене", посочи здравният министър, цитиран от Vesti.bg.

"Чакаме междинните резултати от няколко извора. Когато имаме междинни резултати, ще кажем, че са готови и ще започнем да пускаме водата и по водопреносната мрежа, която се захранва от тези извори. Очакваме водата, която ще пуснем, да е замътена, защото известно време не е имало вода по мрежата. Има възможност заради повишаване на налягането да има аварии и спукани тръбопроводи. Всичките тези неща са очаквани. Първите извори, които ще бъдат пуснати са Райново, Злато поле и Брод. След като бъдат пуснати, Димитровград ще бъде захранен. Приоритетно работим за Свиленград, защото там има най-сериозни затруднения заедно със Симеоновград. Ще обявим веднага междинните резултати", допълни проф. д-р Костадин Ангелов.

"От РЗИ - Пловдив ни дадоха информация, че от Брод няма отклонения от физико-химичните показатели на водата, няма отклонение в остатъците от пестициди. Няма наличие на тежки метали от тези, които са излезли. Щом дойдат междинните резултати, водата в тези 3 извора ще бъде пусната. Когато бъде пусната тази вода, всички хора трябва да знаят, че тази вода трябва да се използва само за битови нужни, но не и за пиене и готвене", каза още Ангелов.

"360 пъти е завишението при колектора на "Неохим". Тази вода вече не изтича с такива превишения на нормите в река Марица. Изпуснали сме 4 язовира в четвъртък. Водата е смесена с другата и всички показания надолу вече са взети. 4 пъти са взети проби. В момента там тече чиста вода. Има процесуално-следствени действия, които текат на територията на предприятието, което е възможен замърсител. Там постоянно са взимани проби", уточни министър Емил Димитров.

„Установено е предприятие, което произвежда торове. Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите“, обясни Димитров.

28 КРАВИ СА УМРЕЛИ КРАЙ РЕКА МАРИЦА. СПРЯХА ВОДОПОДАВАНЕТО НА 48 НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Чакат се резултатите от останалите сондажи по Марица, за да могат да бъдат пуснати всички. Близо 50 населени места са без вода.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и министърът на околната среда и водите Емил Димитров са в Хасково по повод ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица.

 

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
5 гласували / 62.5%
Да
3 гласували / 37.5%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%