КРЪВЕН ТЕСТ МОЖЕ ДА ОТКРИЕ БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР ГОДИНИ ПРЕДИ ПОЯВАТА НА СИМПТОМИТЕ

Автор: 5 GmediA 09:13, 29 юли 2020
Източник: Puls.bg

Кръвен тест може да открие болестта на Алцхаймер в най-ранния стадий и години преди появата на симптомите, сочат проучвания в САЩ и Швеция.

Тестът открива малки количества протеин, който е повишен при хора със заболяването, съобщава Би Би Си.

Изследователите откриха, че измерването на този протеин – p-tau217, може да диагностицира много ранен стадии на болестта на Алцхаймер с 96% точност.

Експерти твърдят, че с повече изследвания експерименталният в момента тест може да се превърне в средство, което лекарите могат да предложат и на пациентите без симптоми.

В момента болестта на Алцхаймер се диагностицира с помощта на комбинация от тестове за памет и сканиране на мозъка, след като симптомите вече са се появили.

Идеята за кръвен тест за деменция не е нова, но тези две най-нови проучвания дават най-ясната индикация, че протеин, свързан с болестта на Алцхаймер, може да се използва за диагностициране на засегнатите на много по-ранен етап.

Ранната диагноза е важна, защото може да предложи повече възможности за лечение на болестта.

Д-р Роза Санчо, ръководител на научните изследвания в Alzheimer’s Research UK, обясни, че предишните клинични изпитвания на лекарства не са успели, тъй като пациентите, участващи в тях, са били в твърде напреднала фаза на заболяването и по това време е „твърде късно“ за лечение.

Тя заяви: “Вече има твърде много натрупване на увреждащи протеини в мозъка им.”

Болестта на Алцхаймер уврежда паметта и другите познавателни способности, като разрушава връзките между нервните клетки в мозъка. Смята се за агресивно и необратимо дегенеративно заболяване. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 75.51%
Не
12 гласували / 24.49%