РУСКАТА АТЛЕТИКА ПОЛУЧИ ОТСРОЧКА ЗА ГЛОБАТА ПО ДОПИНГ СКАНДАЛА

Автор: 5 GmediA 13:57, 1 август 2020

Руската федерация по лека атлетика получи отсрочка от Световната централа и ще трябва да плати глобата от 6,31 милиона долара до 15 авуст. Основна заслуга за компромиса има министърът на спорта Олег Матицин, който гарантира изплащането на сумата. Ако това отново не се случи, изпълкомът на атлетическата централа излезе с препоръка към конгреса да изключи Русия като член на организацията.

Страната трябваше да плати сумата до 1 юли, но не успя. В началото на миналия месец президентът на Руската федерация Евгений Юрченко изненадващо подаде оставка, след като не намери средставата за санкцията. От тях 5 милиона са за фалшифициране на допинг документите на лекоатлета Данийл Лисенко от предишното ръководство, а останалите са за компенсации към Световната централа. През 2015 година руската федерация беше дисквалифицирана заради множество нарушения на антидопинговите правила, а в последствие суспендирането беше многократно удължено.  Сборная е със замразен статут, а състезателите ѝ нямат право да участват на турнири и под неутрален флаг.

Ако Русия си изпълни задълженията, имат уверенията, че през декември ограниченията ще бъдат отново обсъдени. Надвисналата опасност накара най-изявените руски лекоатлети да заплашат, че без да се замислят ще сменят своята националност, за да могат да продължат кариерите си. Мнозина смятат, че бунтът сред атлетите, подет от звездите в скока на височина Данил Лисенко и Мария Ласицкене, е накарал федерацията да се активизира около плащането.

От МОК ще искат цялостно преструктуриране на федерацията в следващите месеци, като очакват преди Олимпиадата в Токио, ВФЛА да работи по коренно различен модел и с доста нови лица на управленските постове.

"Искрено се надявам, че руските състезатели няма да тръгнат да си сменят гражданството, обяви лорд Себастиан Коу, президент на Световната централа.

"Уверявам ви, че работата на възстановяването ще тръгне по правилния път. Процесът е мъчителен, затова искаме да го ускорим. Но се радвам, че направихме пробив. Това е знак, че санкциите, които наложихме, дадоха резултът. И това позволи на колегите спокойно да взимат решения", допълни Коу.

До края на месеца руската страна трябва да предостави на централата план за възстановяване на федерацията, както и мерките за изчистване на спорта от допинг.

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%