УЧЕНИ: ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 СА ЗАСТРАШЕНИ И ОТ СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ

Автор: 5 GmediA 07:51, 6 август 2020
Източник: Скай нюз

Заразените с Covid-19 са застрашени и от сърдечни проблеми, сочи изследване на учени от Франкфуртския университет, публикувано в журнала JAMA Cardiology.

Екипът е изследвал изображения от магнитен резонанс на сърцата на общо 100 пациента, които се възстановяват от болестта – 2/3 от тях вкъщи, останалите в болница, съобщава ОЕ24.

Възпалителни промени в сърдечния мускул  се наблюдават при 78 от 100-те пациента, често въпреки лекото протичане на инфекцията и при иначе здрави и често атлетични пациенти. Какво означават тези промени в дългосрочен план все още не ясно. Учените планират да продължат да проследяват пациентите казва съавторът на проучването Айке Нейджъл. Лекарите смятат, че много от пациентите ще претърпят макар и незначителни увреждания на сърцето. Това се предполага поради нарастването  във веществото тропонин – маркер за  увреждане на сърдечния мускул – при 71% от 100 пациента.

Изследванията са били проведени около два месеца след остра инфекция, причинена от коронавирус. Учените така са могли да докажат, че това не е пряка вреда, нанесена от вируса, а по-скоро имунен отговор, отключен от него.

Но авторите на проучването акцентират, че заключения от проучването не могат да се правят за пациенти под 18 години. Към момента не могат да се дадат препоръки за лечението или поведението на пациенти. Като цяло обаче хора, които са прекарали инфекцията, трябва да имат предвид, че вероятно няма да могат да се справят така добре при спортуване или натоварване както преди, отбелязва ОЕ24.

Източник: nationalgeographic.bg

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%