90% Е ВЕРОЯТНОСТТА ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С КОРОНАВИРУС ПРИ БЛИЗЪК КОНТАКТ С БОЛЕН БЕЗ МАСКА, КОЙТО ГОВОРИ ВИСОКО

Автор: 5 GmediA 17:49, 12 август 2020
Източник: Министерски съвет

90% е вероятността от заразяване с COVID-19 при близък контакт с болен без маска, който говори високо. Това каза за Радио „Фокус“ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Ако с маска контактуваш с такъв човек при същите условия, вероятността да се заразиш е 30 %. Ако човек, има инфекцията в момента, но е с маска, да се зарази и здравият е 5 %. Ако двамата сте с маски и контактувате така, както съветват да се контактува във всички затворени помещения - с маски, вероятността да се заразиш е 1.5 %. Ако двамата сте с маски и единият е болен, но стоите на повече от 1 м разстояние, вероятността да се заразиш е 0 %. Това трябва да го разберат добронамерените хора в нашата страна. Разберат ли го, ще бъде по-лесно и за здравната система, така ти ще могат да съхранят собственото си и на семейството си здраве“, обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че здравият заразоносител също представлява опасност за общественото здраве.

Трябва да се очаква увеличение на смъртността от COVID-19 у нас. Преди месец в нашата страна боледуваха предимно млади хора, много малка част от тях попадаха в болници и още по-малка част от тях имаха нужда от интензивни грижи", каза още експертът.

"В началото на юни, не беше изчакано още две седмици, за да бъдат потушени циркулиращите взривове в страната, а бяха заразени млади хора главно на групови събития. Говоря за балове, нощни заведения, футболни състезания с публика.

Лошото е това, което предполагахме и за което винаги съм предупреждавал, че младите хора ще заразят своите по-възрастни родители, баби и дядовци.

Сега и благодарение на факта, че поради известни обстоятелства бяха допуснати взривове при по-възрастни хора, именно на това се дължи необходимостта по-голяма част от заболелите да бъдат лекувани в лечебни заведения, а и една много по-голяма част имат нужда от интензивни грижи'', обясни той.


Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%