НФСБ: 6-ГОДИШНАТА НИ БИТКА ЗА ПАРК РОСЕНЕЦ СЕ УВЕНЧА С УСПЕХ

Автор: 5 GmediA 10:51, 14 август 2020
Източник: Росенец, снимка: Прокуратурата

Незаконни постройки в сараите на Доган - 6-годишната битка на НФСБ за парк Росенец се увенча с успех

Прокуратурата и РДНСК-Бургас си свършиха работата – сега на ход са кметовете

От днес строителната инспекция подхваща и кея на Доган

Битката на НФСБ от 2014 г. срещу незаконното заграбване на парка Росенец и така наречените сараи на Доган се увенча с успех. Това се казва в позиция на НФСБ, публикувана във Фейсбук страницата на партията. Ето какво още посочват от НФСБ:

"В продължение на шест години от партията на Валери Симеонов сигнализират за изграждането на незаконни постройки и незаконен кей там.
Днес прокуратурата съобщи за установени множество нарушения в Росенец и в местността Буджака. Стана ясно, че постройките, за които сигнализират от НФСБ в Росенец са незаконни и подлежат на събаряне.
СКАТ и НФСБ подават многократни сигнали, че на Росенец се строят незаконни обекти до кмета на Община Бургас, РДНСК и Прокуратурата още през 2014 г. По сигналите нямаше никаква реакция. Други бяха времената.
През август 2015 депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев опитват да влязат в обекта през незаконно построена бариера на общинския път до имота, но не са допуснати. Нямаше телевизии, обществено недоволство, протести. Други бяха времената.
Въпреки това, след подаден сигнал до прокуратурата и месеци парламентарен натиск от НФСБ през декември 2015 г. бариерата на общинския път бе премахната. Отново никой не отрази събитието. Други бяха времената.
Същите действия сега повтори Христо Иванов и със съдействието на всички медии обществото научи за забатачените с години закононарушения на Росенец. И слава Богу днес има резултат:

Основната сграда, която се ползва от Доган, но се води Водно-спортна база(!?!), заедно с басейна и помощни постройки са законно изградени, но нямат Акт 16. Т.е. те не могат да бъдат обитавани и ползвани. Единствено прилежащият трафопост е с Акт 16 и е въведен в експлоатация, съобщи шефът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев. Предстои кметът на Бургас да предприеме нужните действия по закон – да се узаконят или премахнат сградите.
Втората група строежи, проверени в Росенец, са 8 на брой помощни постройки – за охрана, оранжерия и др. За тях няма никакви строителни книжа и те нямат акт 16. Две от постройките са в така наречените сараи на Доган. Останалите са в съседните терени - частен и държавен.
От РДНСК-Бургас е изпратено писмо до кмета на Бургас с искане за предприемане на действия за забрана на достъп и ползване на имотите.
Незаконно обитаваните сараи трябва да бъдат опразнени, тъй като не са въведени в експлоатация и до законното им въвеждане в експлоатация там трябва да бъдат спрени тока и водата. И всички обитатели, и персонал трябва да бъда изведени от обекта, ако трябва – принудително. НФСБ ще следи дали това ще бъде изпълнено.

Последната група проверявани имоти са мостикът и кейовата стена. Мостикът е описан като съоръжение при една от продажбите – на пенсионните фондове на „Лукойл” на частното дружество „Стрийт лайн”. Проблемът тук е кейът, за който няма яснота как от 50 метра е станал 200 метра. РДНСК-Бургас подхваща и този казус, за който НФСБ сигнализира – вече е изпратено писмо до Община Бургас със запитване. Предстои кейът да бъде премахнат, както настояваше Валери Симеонов преди месец.
Прокуратурата установи нарушения и в местността Буджака, където имоти имат медийният олигарх Иво Прокопиев и неговите съдружници.
Прокуратурата и РДНСК-Бургас си свършиха работата – на ход са кметовете на Бургас, Созопол и Обзор. Призоваваме ги, съобразно своите правомощия, да си свършат работата и пристъпят към събаряне на незаконните постройки, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%