БЕЛАРУС: ПРОТЕСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ, ЕС ГОТВИ САНКЦИИ

Автор: 5 GmediA 10:19, 15 август 2020
Източник: Reuters

Европейският съюз предприе в петък първата стъпка за налагане на нови санкции на Беларус заради спорните избори миналата неделя и потушаването на последвалите протести, като инструктира службата си за външна политика да подготви черен списък на отговорните лица, предава Ройтерс. Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след извънредната видеоконференция на европейските външни министри.

Президентът Александър Лукашенко спечели победа, но сега е изправен пред най-голямото предизвикателство в 26-годишното си управление, тъй като десетки хиляди хора протестират за шести пореден ден в петък, а лидерът на опозицията Светлана Тихановская призова за повторно преброяване на бюлетините.

„Сега ЕС ще започне процес на санкции срещу отговорните за насилието, арестите и злоупотребите във връзка с изборите“, заяви шведският външен министър Ан Линде след извънредна среща на колегите й от съюза в петък.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази задоволство от единодушното решение на европейските външни министри.

ЕС трябва да защитава своите ценности, посочи тя.

Лукашенко отрича да е извършвал изборни измами. Неговото правителство освободи много от задържаните демонстранти в петък, след като отправи рядко публично извинение. Но гражданите отново излязоха на улиците днес, след като най-малко двама протестиращи бяха убити, а хиляди бяха задържани при ожесточено смазване на протести тази седмица.

„Случилото се в Беларус през последните дни е напълно неприемливо и изисква ясна реакция на ЕС“, заяви германският външен министър Хайко Маас пред репортери.

Той призова беларуското правителство да освободи политически затворници и да преразгледа официалните изборни резултати, които дадоха на Лукашенко подкрепа от 80%. Това доведе до протести, при които силите за сигурност нападнаха демонстранти и арестуваха хиляди хора.

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%