ЗАЩО ЧЕРВЕНОТО ВИНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ВРЕДНО ЗА НЯКОИ ХОРА?

Автор: 5 GmediA 10:41, 7 септември 2020

Запитвали ли сте се дали знаете не само за ползите, но и за опасностите от червеното вино и кой трябва да се въздържа от консумацията му.

Пиенето на много алкохол неизбежно води до махмурлук. Само след една чаша червено вино обаче някои хора се сдобиват с обрив, кашлица и изпитват ужасно главоболие, докато други го пият с бутилки и продължават да се забавляват. Какви са причините за тези различия?

Всъщност няма еднозначен отговор на този въпрос. Червеното вино съдържа някои вещества, които имат силно въздействие върху човешкия организъм и по една или друга причина не могат да да бъдат усвоени по правилния начин. Днес ще обсъдим основните симптоми и ще ви помогнем да разберете защо тялото ви „отхвърля” божественото червено вино.

Тежка мигрена

Тези, които вече изпитват неотложно, пулсиращо главоболие след първата чаша силно мерло, трябва да обвиняват родителите и предците си. Диетологът Лесли Бонзи твърди, че танините, които се съдържат не само в червеното вино, но и в редица други алкохолни напитки, могат да влошат мигрената при тези, които вече са били изложени „генетично” на нея. За съжаление, лекарите обвиняват лошата наследственост за това и съветват напълно да се откажете от употребата на червено вино в полза на бялото – то, колкото и да е странно, няма такъв ефект.

Задух, кашлица и сърбежи

За мнозина пиенето на червено вино причинява симптоми, сравними с тези на алергиите – кашлица, хрипове и сърбящи кожни обриви. Доктор Бонзи казва, че редица винени съставки допринасят за това. Например сулфитите, които винопроизводителите използват, за да запазят виното възможно най-дълго. Те често водят до подуване на лигавиците и в резултат предизвикват симптоми като при хремата. Между другото, сулфитите се използват не само при производството на вино, но и в редица други продукти, по-специално в пармезана и други отлежали сирена.

Трудно храносмилане

В допълнение към сулфитите и хистамините, червеното вино съдържа протеин от обвивката на гроздовите семена, наречен LTP. Този протеин придава на червеното вино неповторимият благороден цвят, а също така причинява алергична реакция при някои хора, която предизвиква и разстройство. Ако червеното вино не предизвиква алергия, то поне ще причини много неудобства, така че в този случай е по-добре просто да преминете към друга напитка.

Източник: БГНЕС

Тагнато в: червено вино

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%