ГЪРЦИЯ ЩЕ ИЗГРАДИ ПОСТОЯНЕН ЦЕНТЪР ЗА МИГРАНТИ, КОЙТО ДА ЗАМЕНИ ОПОЖАРЕНИЯ „МОРИЯ“

Автор: 5 GmediA 08:02, 14 септември 2020
Източник: Ротерс, Временен лагер Кара Тепе

Гърция обяви, че ще построи постоянен център за приемане на мигранти и бежанци на остров Лесбос, който да замени разрушения лагер Мория, предава ВВС.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че новият център е шанс за нулиране на политиката за обработка на пристигащите мигранти.

Пренаселеният лагер изгоря миналата седмица, оставяйки над 12 000 души без подслон и подходящи санитарни условия.

Жителите му обаче искат шанса да бъдат преселени в други страни от Европейския съюз.

Откакто Мория беше унищожена, мигранти и бежанци протестираха срещу плановете за изграждане на друг лагер.

Местните на Лесбос също се противопоставят на постоянен център, заявявайки, че друг лагер би бил твърде голяма тежест за малкия остров.

Обявявайки плановете си, премиерът заяви: „Това, което се случи в Мория, което е трагедия, трябва да се разглежда като възможност. На първо място, като възможност за реактивиране на Европа в посока на солидарност с Гърция и за приемане на обща политика за имиграция и убежище на ниво Европейска комисия.

Втората възможност от тази трагедия е да се създаде на Лесбос нов постоянен център за приемане и идентификация, който да не носи негативните аспекти и проблеми на Мория“.

***

Лагерът Мория първоначално е проектиран да приюти 3000 мигранти и бежанци. Към момента на разрушаването му там са били настанени повече от 12 000.

Хората от 70 държави бяха приютени там, но повечето бяха от Афганистан.

Пожарите избухнаха на повече от три места в лагера през нощта във вторник. Огньовете са пламнали часове след съобщения, че 35 души, настанени в Мория, са дали положителни тестове за Covid-19. Властите поставиха съоръжението под карантина миналата седмица, след като бе потвърдено, че сомалийски мигрант е заразен с коронавирус.

Откакто избягаха от пожара в сряда, семействата спят на полета и по пътищата. Гръцките власти построиха временен лагер наблизо, наречен Кара Тепе, където някои хора са се регистрирали.

В петък Германия съобщи, че 10 европейски държави са се съгласили да вземат 400 непридружени непълнолетни, които са живеели в Мория.

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%