„ТОМАС КУК“ СЕ ЗАВРЪЩА – ТОЗИ ПЪТ С РАЗЛИЧЕН БИЗНЕС МОДЕЛ

Автор: 5 GmediA 18:17, 16 септември 2020

Фалиралият британски туроператор "Томас Кук" (Thomas Cook) отново започва дейност от днес в интернет, след като беше купен от китайския конгломерат "Фосун" (Fosun Tourism Group) за 11 милиона британски лири след обявяването му в несъстоятелност преди година, предаде Франс прес.

Туристическата фирма обяви фалит след 178 години съществуване. Тя притежаваше мрежа от агенции, самолети и хотели. Новият "Томас Кук", който е запазил златистожълтото лого във форма на сърце на своя предшественик, ще предлага организирани пътувания само онлайн и по телефона.

Новата компания има 50 служители спрямо 9000 в старата група и то само във Великобритания.

Алън Френч, бивш стратегически и технологически директор на предишната група, беше назначен за генерален директор за Великобритания. Той обещава, че клиентите на новия "Томас Кук" могат да бъдат сигурни, че парите им са защитени благодарение на солидната финансова структура на компанията.

"Томас Кук" предлага пътувания само до дестинации, които не налагат карантина за британски граждани след завръщането им у дома - Италия, Турция и някои райони на Гърция. За промяна на резервацията няма да бъде налагана такса.

Новият бизнес модел ще бъде изграден върху комисиони, събирани от транзакции на полети, хотели и коли под наем.

Уебсайтът започна от днес, сряда, 16 септември, да продава пакети за ваканционни дестинации в списъка на правителствения коридор за безопасно пътуване.

***

"Томас Кук" внезапно обяви фалит на 23 септември 2019 година поради липса на средства след пореден опит за рекапитализация. Това предизвика безпрецедентна по мащаби операция за връщане у дома на 150 000 души от ваканции в цял свят.

Много клиенти срещнаха сериозни затруднения да си върнат парите за резервациите.

Източник: business.dir.bg

Тагнато в: Томас Кук

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%