БРИФИНГ НА НОЩ: ОЧАКВА СЕ ПОКАЧВАНЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОВИД-19. ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА Е ГОТОВА

Автор: 5 GmediA 11:18, 1 октомври 2020
Източник: БНР

Общо заболели от коронавируса у нас са 20833, от които 5374 са активните случаи, 14634 са общо оздравелите, като 145 от тях - изминалото денонощие.

Общо починалите са 825. За последното денонощие са 12.

Към края на септември е запълнен 10,5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 3% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение.

Ще има тенденция на повишаване на заболеваемостта, към този момент обаче, здравната система е готова.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за епидемичната обстановка в страната.

ПРИСТИГАЩИТЕ У НАС ОТ УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВЯТ ОТРИЦАТЕЛЕН PCR ТЕСТ

„Един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията. Нараства делът на заразените медицински специалисти“, посочи министърът.

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население. Затова и няма особена тревога, посочи министър Ангелов.

Общо събраните данни от 15 до 30 септември показват, че децата в детски градини с положителен тест са 12, броят на учениците - 117, учителите в детски градини - 14, учители в училище - 72, а общо 69 са заразените сред непедагогическия персонал. 

Под карантина са 4043 ученици, 116 учители от училища.

Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев коментира:

"Сега сме на около 840 души в болниците. Ситуацията не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване. Няма начин при една започваща вълна в Европа ние да кажем, че отпадат ограниченията".

След сравнително спокоен септември в Европа има вълна от повишаване на заболеваемостта. От миналата седмица България също бележи ръст. "Нашият ръст седмично е плюс 57%. Има няколко страни, които са с по-висок“, заяви Кунчев.

„България е на 25-о място по заболеваемост в Европа и на 8-о място по смъртност. Смъртността постепенно спада и вече сме задминати от голяма група страни. Малта е с най-висока смъртност“, посочи той.

Ежедневно се следят 23 показателя. От всички положителни случаи около 30% имат клиника, а около 5% - нужда от болнично лечение, посочи още Ангел Кунчев.

На свой ред ген. Венцислав Мутафчийски използва срещата да напомни, че маските трябва да се носят правилно, както и че са задължителни в затворени помещения.

"Шансът ни да изчакаме ваксината е носенето на маски в закрито пространство. Поне 15% не носят маските си, както трябва", отбеляза той и допълни, че според последните проучвания хората, които носят правилно маските си, дори и да се заразят, изкарват вируса безсимптомно или леко.

"Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи задължително във вътрешно пространство", акцентира ген. Мутафчийски.

Източник: БНТ, БНР

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
4 гласували / 57.14%
Да
3 гласували / 42.86%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%