КОВИД В ЕВРОПА: МАДРИД ПОД БЛОКАДА, ГЕРМАНИЯ РАЗШИРЯВА СПИСЪКА С ОПАСНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ

Автор: 5 GmediA 13:49, 1 октомври 2020
Източник: 5GMedia

Властите в Испания обявиха още снощи, че налагат блокада на столицата Мадрид и предградията, тъй като там са повечето случаи на COVID-19. Хората няма да имат право да напускат района, освен при крайна необходимост. Посетители от други части на страната също няма да бъдат допускани.

В столицата са събрани около една трета от всичките 140 000 нови заразени през последните 2 седмици. До момента обаче не е ясно кога ограниченията влизат в сила.

Италия обмисля да удължи извънредното положение заради пандемията до 31 януари следващата година, предава Ройтерс, цитирайки италиански медии.

Извънредното положение, което по първоначални планове трябваше да приключи в средата на октомври, дава на правителството по-големи правомощия, позволявайки на длъжностните лица по-лесно да заобикалят бюрокрацията, която възпрепятства приемането на някои решения, предава "Гардиън".

Властите в Германия пък посъветваха своите граждани да не пътуват до нови 11 държави и райони, които отбелязват като високорискови за COVID-19.

В списъка попадат цяла Белгия, Исландия, Уелс и Северна Ирландия. Сред опасните дестинации са и още два френски региона, освен Париж и Френската Ривиера - Пеи дьо ла Лоар и Бургундия. Включени още са райони в балтийските държави Литва и Естония, в Хърватия, Словения, Унгария и Румъния.

България фигурира в предупредителния списък на Германия още от средата на август с три области - Варна, Добрич и Благоевград.

На брифинг на „Даунинг стрийт“ 10 премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че страната е в „критичен момент“ и броят на заразените и на смъртните случаи показва защо планът на правителството е толкова важен. Той добави, че няма да се поколебае да предприеме по-строги мерки, ако се наложи.

Миналата седмица Джонсън въведе нови ограничения. Те включват затварянето в 22 ч. на пъбовете, баровете и ресторантите в Англия, както и препоръка при възможност да се работи от вкъщи.

Подобни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 предприеха и в Шотландия и Уелс. Освен това бяха въведени регионални карантини,  включително в Североизточна Англия, където срещите на закрито на членовете на различни фамилии е забранено.

 

Източник: Сега.бг, бТВ

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
4 гласували / 57.14%
Да
3 гласували / 42.86%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%