ДЪРЖАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА САЩ КРИТИКУВА ТУРЦИЯ ЗА ДЕЙСТВИЯТА ИМ В КИПЪР

Автор: 5 GmediA 15:58, 17 октомври 2020
Източник: Архив

В разговор с кипърския външен министър Никос Христодулидис,  държавният секретар на САЩ Майк Помпео е окачествил действията на Турция в Кипър като провокативни, съобщи говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус, цитирана от ТАСС.

„Държавният секретар Помпео и министър Христодулидис обсъдиха действията на Северно-кипърската турска република за откриване на част от закритата територия на Вароша. Държавният секретар изрази дълбоко безпокойство и отбеляза, че подобен ход е провокационен, противоречи на Резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН и не съдейства на преговорите за разрешаване на конфликта", заяви Ортагус.

Помпео призова отново да бъде закрита територията и приветства заявлението по въпроса, направено по-рано от Съвета за сигурност на ООН.

Вароша е крайбрежен туристически квартал във Фамагуста, който бе закрит за посещение от 1974 година, след като турската армия окупира части от Кипър и раздели острова. Вароша е защитена от резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 година.

Тагнато в: Майк Помпео , Кипър

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
4 гласували / 57.14%
Да
3 гласували / 42.86%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%