ШВЕЦИЯ ЗАБРАНИ ОБОРУДВАНЕ НА HUAWEI И ZTE В СВОЯТА 5G МРЕЖА

Автор: 5 GmediA 13:09, 20 октомври 2020

Швеция забрани използването на оборудване на китайските технологични компании Huawei и ZTE в своята 5G мрежа, съобщи във вторник шведският орган за пощи и телекомуникации (PTS), след като представи резултати от търговете за честотните ленти от 3,5 GHz и от 2,3 GHz, съобщава Ройтерс.

Компаниите Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige и Teracom получиха одобрение за проекта при условие, че не използват технологии от китайските фирми, обясниха от PTS и казаха, че са взели това решение след разглеждане на заявления заедно с шведската служба за сигурност и шведските въоръжени сили за осигуряване на сигурността на страната.

PTS също така подчерта, че всяка инфраструктура, базирана на технологии на ZTE или Huawei, трябва да бъде премахната от Швеция и че всички централни функции, които са в чужбина, трябва да бъдат преместени в страната до 2025 година.

Европейските правителства преоценяват ролята на китайските компании в изграждането на мрежите си от пето поколение след натиска от САЩ, според които китайските технологии представляват опасност за националната сигурност.

През юли Великобритания също нареди оборудването на Huawe изцяло да бъде отстранено от британската 5G мрежа до 2027 година, като стана една от първите европейски страни, взели подобно решение.

Тагнато в: 5G , Швеция , Хуауей

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%