ОТ 22 ОКТОМВРИ ИЗЛИЗАМЕ НАВЪН САМО С МАСКИ

Автор: 5 GmediA 17:42, 20 октомври 2020
Източник: 5GMedia

От четвъртък, 22 октомври връщат задължителното носене на маски на открито. Очакванията са тази мярка да продължи до края на месец ноември или до намаляването на броя на заразените с COVID-19.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на заседанието на Областния кризисен щаб в Ловеч. Министърът провери готовността на лечебните заведения в областта за справяне с пандемията, предаде БНТ. 

„Обсъдихме плюсовете и минусите. Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките“, обясни министърът. „Даваме ден на българските граждани да се снабдят с маски, ако нямат“, допълни той.

Министърът подчерта, че мярката се въвежда с медицинска цел – да се намали броят на заразените. Друга цел е да се опази здравето на медиците, тъй като им увеличение на починалите лекари вследствие на COVID-19.

ЕКСПЕРТИТЕ РЕШИХА: ВЪВЕЖДАМЕ МАСКИ НА ОТКРИТО. КАРАНТИНАТА ЗА КОНТАКТНИ ЛИЦА СТАВА 10 ДНИ

По отношение на казуса с командира на ВСС, който е с положителен тест, проф. Ангелов информира, че президентът Румен Радев е бил сред контактните лица.

„Президентът е един български гражданин, като всички останали. Като такъв, към него ще бъдат приложени всички нормативни разпоредби. В петък той е бил в контакт с ген. Петров, а след това генералът е дал позитивен тест. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната, че е бил контактен. Какво се случва? Мерките са еднакви – той ще кацне в България, на летището ще му бъде предложен тест, докато излязат резултатите, той ще бъде поставен под карантина“, обясни министърът.

Две са основните болници, които активно участват в лечението на болните с COVID-19. Това са болницата в Ловеч и болницата в Троян. И в двете лечебни заведения има достатъчно количество свободни легла. В болницата в Ловеч има 4 легла за консервативно лечение и 9 за интензивно. В болницата в Троян има 8 легла за консервативно лечение на пациенти. Тези легла могат да бъдат увеличени, за да обезпечат нуждите на абсолютно всички, отчете министър Ангелов.

Учебният процес на територията на област Ловеч ще продължи присъствено.

Към настоящия момент броя на учениците е 12 871. От тях 0, 02% са диагностицираните с положителен тест за коронавирус. 0.3% са карантинирани. Общият брой учители са 1302, като 0,5% от тях са диагностицирани. 0,8% са карантинирани. От децата в детските градини нула са диагностицирани, 1% са карантинирани.

Продължаваме с активния контрол при спазването на мерките, заяви здравният министър. Благодаря на целия щаб за организацията на цялата дейност. Нямам притеснение по отношение на ситуацията в област Ловеч", каза още Костадин Ангелов.

Министърът заяви още, че ще има „жестоки санкции“ за заведенията и клубовете, в които не се спазва задължителната дистанция.

Последни новини

Общо гласували: 15

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
8 гласували / 53.33%
Да, категорично
5 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 13.33%