БРЮКСЕЛ КЪМ РУМЪНИЯ: НЕ ПРЕЧЕТЕ НА КЬОВЕШИ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР*

Автор: 5Gmedia , 16:24, 29 март 2019
Източник: Свободна Европа

Лаура Кьовеши трябва да може да участва безпрепятствено в процедурата по избор на европейски главен прокурор.

За това е призовала Европейската комисия, съобщава Свободна Европа.

По-рано стана ясно, че Румънската следствена агенция е дзабранила на Кьовеши да напуска Румъния за 60 дни и да говори пред медиите за повдигнатите й обвинения за злоупотреба с власт.

„Всички кандидати за европейски главен прокурор трябва да бъдат третирани справедливо по време на прцоеса по избор“, заяви говорителят на Евопейската комисия Маргаритис Схинас.

Призоваваме румънското правителство и румънските власти да се съобразяват с принципа за сътрудничество, заложен в договора [за ЕС] включително и що се отнася до процедурата за избор на европейски главен прокурор.“

Лаура Кьовеши е кандидатът на Европейския парламент за новия пост на европейски главен прокурор. Съветът на ЕС предпочете французина Жан-Франсоа Бонер. В момента се провеждат неофициални преговори между двете институции, които трябва да определят кой ще е първият главен прокурор на ЕС, припомня Свободна Европа.

Малко след като стана ясно, че Кьовеши е кандидат за поста, Румънската следствена агенция започна разследване срещу нея за злоупотреба със служебно положение и приемане на подкуп. Тя отрича обвиненията.

*Заглавието е на Свободна Европа

 

Общо гласували: 23

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
14 гласували / 60.87%
НЕ
9 гласували / 39.13%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%