НА КАКЪВ ЕТАП Е ИЗГРАЖДАНЕТО НА 5G МРЕЖАТА В БЪЛГАРИЯ?

Автор: 5 GmediA 16:36, 11 ноември 2020

Ще има ли процедури за придобиване на честоти за изграждане на 5G мрежата в България до края на годината? Преди година мобилните оператори проведоха тестове, с които видяхме възможностите на 5G мрежата. И Комисията за регулиране на съобщенията, и мобилните оператори декларираха, че в края на тази година ще са проведени процедури за разпределяне на честоти и ще има изградена поне в един град 5G мрежа.

Ситуацията с коронавируса е само една от причините, заради която има известно забавяне на процеса. Какво предстои в близко бъдеще, след като България и Съединените щати подписаха съвместна Декларация по въпросите на сигурността на 5G мрежите - по известно като „Чиста мрежа“.

Трите мобилни оператора в момента имат временни честоти, за тестване на мрежата, а един от тях тази есен обяви, че стартира 5G мрежа в централните градски части на всички областни градове. Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Процедурите за получаване на честоти, обаче предстоят. Какво да очакваме в следващите месеци коментира пред БНР председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров: 

"Необходими са повече от съществуващите свободни ресурси. КРС е предвидила обсъждане и консултации за това да се направят в края на първото полугодие на 2021-ва година".

Очаква се провеждането на процедури за честотите да остане за следващата година: 

"Според Закона за електронните съобщения има два варианта на предоставяне на честотен ресурс - провеждане на тръжна процедура и провеждане на конкурс. ... Подписваното споразумение между България и САЩ налага разглеждането на допълнителни изисквания към мрежова информационна сигурност, към доставчиците на оборудване за изграждане на мрежите", каза Димитров и уточни, че в следващите 2 месеца ще бъде подготвен такъв материал, който КРС със сигурност ще вземе предвид при подготовката на процедурите. 

Какъв тип процедура ще бъде предпочетена ще се реши на база анализ на интереса, който имат мобилните предприятия. 

Предстои провеждането и на пазарно проучване, посочи Иван Димитров: 

"Проучването трябва да установи, че има такава пазарна ниша и че това, което ще изграждат мобилните предприятия, ще има реален ползвател".

Неотдавна България и Съединените щати подписаха Декларация по въпросите на сигурността на 5G мрежите по инициативата „Чиста мрежа“. В него се акцентира върху защитата на комуникационните мрежи от смущения или манипулации, и подсигуряване неприкосновеност на личната свобода. В тази връзка ще има допълнителни изисквания, които Комисията за регулиране на съобщенията може да наложи към операторите, които ще изграждат 5G мрежите: 

"Предстои да направим съвместна работна група и да направим необходимите изисквания към операторите, съобразявайки се с ангажиментите на държавата, които е поела в това споразумение". 

Иван Димитров коментира как ще се отрази икономически на фирмите и на потребителите подписването на това споразумение:

"Предприятията ще трябва да оптимизират своите проект, за да отговарят на поставените изисквания. ... Едва ли операторите ще направят тази грешка да променят цените към по-високи". 

Проектът за промени в Закона за електронните съобщения, който цели привеждането на българското законодателство към изискванията на Европейска директива, е между двете четения в парламента. Тя трябва да бъде приета в европейските страни до 21-ви декември и също има отношение към работата на мобилните оператори:  

"Един доста сериозен проект, в който КРС, Министерството на транспорта, оператори и малки и средни предприятия участваха много активно. Имаше обществено обсъждане".

Чрез промените в Закона за електронните съобщения се предвижда създаването на така наречените „виртуални оператори“. Това са алтернативни мобилни оператори. Наричат се виртуални, защото нямат изградена собствена мрежа, а използват инфраструктурата на големите мобилни предприятия. Очаква се чрез навлизането на подобни малки и средни фирми на пазара услугите за потребителите да се разнообразят, евентуално и те да бъдат на по-ниска цена. Иван Димитров обясни ролята на Комисията за регулиране на съобщенията:

"Законът за електронните съобщения, а и в изменението, което предстои да бъде прието, е предвиден добре работещ и сериозен механизъм, който на търговски принцип да даде възможност телекомите и операторите да се споразумяват". 

Има ли реална 5G мрежа в момента според председателя на комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров: 

"Един от операторите реализира една модификация на 5G мрежа, която е на принципа на споделено и допълнително използване на ресурса, който е за изграждане на 4G мрежа. И другите опаратори имат честотен ресурс, с който тестват мрежата. на този етап все още е в процес на опознаване".

Източник: БНР

Тагнато в: 5G

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%