КОВИД В ЕВРОПА: ДЪРЖАВИТЕ ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА. ГРАЖДАНИТЕ СА ПРЕДУПРЕДЕНИ ДА НЕ ОРГАНИЗИРАТ ПЪТУВАНИЯ ЗА КОЛЕДА

Автор: 5 GmediA 09:32, 13 ноември 2020
Източник: ЕРА, БГНЕС

Седмици преди Коледа някои европейски държави въвеждат по-строги ограничения срещу разпространението на коронавируса. Европейски лидери предупредиха гражданите си, че е твърде рано да планират коледни пътувания, тъй като случаите на заразата продължават да се увеличават в целия континент.

Швеция налага забрана за сервиране на алкохол в кръчмите и баровете след 22:00 часа, която ще влезе в сила през уикенда.

Португалия обяви, че разширява обхвата на ограниченията - жителите на 191 области са призовани да не излизат от домовете си, освен при крайна необходимост. Лисабон въведе и полицейски час - от 23:00 до 5 сутринта, а през уикендите - от 13 на обяд.

Вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че не съветва ирландските граждани, живеещи в чужбина, да резервират полети за вкъщи, като добави, че е "твърде рано" за това.

По-строги мерки и в Словения - от утре за срок от две седмици спира работа градският транспорт в страната. Няма да работи и секторът на услугите с малки изключения. Затворени остават детските градини и училищата.

Франция удължи срока на мерките си с още най-малко 15 дни. Според френските власти, всеки четвърти смъртен случай в страната, е причинен от COVID-19. Френският премиер Жан Кастекс предупреди, че е "твърде рано" да се каже дали французите могат да правят резервации за билети за пътувания по Коледа.

Той добави, че няма да има облекчаване на ограниченията за поне още две седмици. "Би било безотговорно да смекчим мерките сега", каза той на пресконференция, и допълни, че "успехите ни са крехки."

В Италия голяма част от страната е блокирана, но има призиви за по-строги мерки, тъй като броят на заразените и смъртните случаи продължава да расте. Регионалният министър Франческо Боча каза, че хората трябва да празнуват Коледа вкъщи, само с най-близките членове на семейството си.

Израел си осигури 8 милиони дози от ваксината на Пфайзер и Бионтек. С това количество може да бъде ваксинирано половината от населението, каза здравният министър Юли Еделщайн. Доставките ще започнат през януари. Пфайзер и Бионтек потвърдиха договорката. Съответният предварителен договор ще бъде подписан днес.

Източник: Сега.бг

Последни новини

Общо гласували: 66

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Да, категорично
44 гласували / 66.67%
Не
17 гласували / 25.76%
Все още не съм решил(а)
5 гласували / 7.58%