КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ СЦЕНАРИИ ЗА БРЕКЗИТ?

Автор: 5Gmedia , 19:40, 31 март 2019

Юлиан Войнов представя възможните сценарий за Брекзит в анализ на своята страница във Фейсбук:

„Брекзит влиза в терминална фаза с летален изход, затова някои последни прогнози за възможните сценарии оттук нататък:

Сделката на Тереза Мей е абсолютно невъзможно да мине през парламента, най-малкото защото коалиционните партньори от Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия предпочитат да останат в ЕС, отколкото да гласуват за сделката, която потенциално може да доведе до разпадане на Обединеното кралство. Без техните гласове постигане на мнозинство за сделката е невъзможно, а това означава, че гласовете на членовете на ERG, ръководени от Jacob Rees-Mogg, които демонстрират някаква възможност да променят вота си, дори и да гласуват за сделката, няма да са достатъчно сделката да мине.

В тази връзка удължаването срока на чл. 50 е неизбежно и най-логичният вариант е това удължаване да е поне до края на 2020, както е в споразумението, което ще съвпадне с транзитния период. По-къс срок е възможен, но нелогичен!

Каквото и да било удължаване означава автоматично участие на страната в изборите за Европейски парламент.

Междувременно провеждането на предсрочни избори става почти неизбежно, с което всъщност ще бъде аргументирано удължаването на срока.

В рамките на удължения период, като основна възможност за излизане от настоящата криза остава провеждането на втори референдум.

Твърд Брекзит не може да мине при никакви опции, дори и Борис Джонсън да наследи Тереза Мей. Просто парламентът няма да позволи това и ще отнеме възможността правителството да действа самостоятелно, ако има опасения от подобен вариант. А освен това не е сигурно, че торите ще спечелят мнозинство.

Едностранна отмяна на чл. 50 би било изненада, защото правителството няма да предприеме такъв ход (което и да е правителство), а парламентът не може да събере мнозинсто за подобно действие!

И накрая, последните прогнози на Goldman Sachs, които излязоха вчера потвърждават горните заключения, макар че според техните очаквания, по-голяма вероятност има възможността за сключване на алтернативна сделка с ЕС, което е възможен вариант предвид факта, че гласуването за оставане на ОК в митническия съюз не събра подкрепа само с 8 гласа разлика по време на гласуването в сряда. Все пак този вариант се промотира от Лейбъристите много отдавна и ще бъде сериозна политическа загуба за Консерваторите, ако той надделее!

„Също така считаме, че има по-голяма вероятност решението за Brexit от 2016 г. да бъде отменено - или чрез втори референдум, или чрез едностранно оттегляне на член 50 от Обединеното кралство“, добави Пол, като пояснява, че шансовете за „никакъв Brexit“ са се увеличили до 40% от досегашните 35%.

Шансовете за модифицирана версия на споразумението за оттегляне, което в крайна сметка бъде одобрено в Камарата на общините, са спаднали до 45% от 50%, но това остава най-вероятният от трите изхода според Goldman Sachs. Според банката вероятността за Brexit без сделка е само 15%.”

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%