ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ДОНЧЕВ: НЯМА ПЛАН ЗА ОТЛАГАНЕ НА ИЗБОРИТЕ

Автор: 5 GmediA 09:51, 21 ноември 2020
Източник: пресцентър МС

Държавата прави това, което трябва да се направи. Това заяви пред БиТиВи вицепремиерът Томислав Дончев. Няма недостиг на болнични легла, на места по думите му има недобра организация. Системата е подложена на неимоверен натиск, каза той. В годините назад не са направени редица реформи в здравеопазването. Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев в контекста на разпространението на коронавируса в страната и след трагичния инцидент в Пловдив, където пациенти починаха, след като часове чакаха на стълбите на болница, за да бъдат приети.

Вицепремиерът подчерта, че ситуацията сега и през пролетта, когато вирусът започна да влиза у нас, е много голяма.

Това, което направихме с раннопредприетите мерки беше да спечелим време. Време, за да се подготвим. Тогава знаехме за COVID-19 само от телевизионния екстран, лекарите имаха само медицински протоколли от колегите си от Китай, сега ситуацията е съвсем различна. Голямата разлика е, че ако не дай си боже имате тежко заболяване, постъпите в болница, там ще получите адекватно лечение, каза още Дончев.

Според него, голямото разковниче е поведението на хората. И най-съвършенната колтрола на държавата няма как да измести самосъзнанието на човека.

Не е вярно, че ни е страх да затворим държавата за малко. Когато има необходимост от по-твърди мерки, такива ще бъдат предприети, подчерта вицепремиерът, който обясни, че тоталното затваряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка, но тя има най-много последици за икономиката и социалния статус на населението, както и за психическото здраве.

Томислав Дончев съобщи, че информацията, с която разполага, е, че до седмици електронната рецепта и електронното направление, ще са на разположение.

Вицепремиерът увери, че мерките на правителството в помощ на бизнеса и хората, ще продължат и през следващата година.

Относно антиправителствените протести в страната и заявката за нов такъв днес, Дончев каза, че се надява всички представители на тази радикална извънпарламентарна организацията да получат необходимото представителство, за да могат да критикуват.

Аз по дефиниция нямам право да съм скован от притеснение, отвърна той, запитан дали се притеснява от гражданското недоволство.

По повод провеждането на следващите парламентарни избори, които са само след няколко месеца, в условията на пандемията, Дончев каза, че вече са започнали подготовка.

Няма план за отлагане на изборите. Съвсем друг въпрос е – как е редно да се организира или реорганизира изборният процес, за да създаваме все по-малко рискове за населението, каза той.

Тагнато в: Томислав Дончев

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
2 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%