МАША – ОТ АКТИВЕН СПОРТИСТ КЪМ БИЗНЕС ДАМА

Автор: 5 GmediA 12:15, 21 ноември 2020
Източник: outsideonline.com

През февруари Мария Шарапова обяви края на тенис кариерата си. Но за разлика от други спортисти, които се скриват от общественото пространство след пенсионирането си, тя не само че не се скри, но и занимава феновете си с постоянни снимки и истории от ежедневието си.

Изненадващо, изглежда, че отказването се отразява доста добре на Шарапова. Диетите и разнообразните тренировки са помогнали на Мария да влезе в още по-добра форма, от която бе в последните си състезателни дни. Феновете ѝ в социалните мрежи не пропуснаха да отбележат, че рускинята дори е отслабнала и се е разхубавила още повече след спирането с активния спорт. Явно липсата на постоянното напрежение от професионалния спорт ѝ се отразяват повече от добре.

За разлика от редица други спортисти, дори когато бе връхлетяна от допинг скандалът, големите ѝ спонсори не я изоставиха, а тя продължи да работи, посещаваше часове в Harvard Business School, като стажуваше в рекламна агенция, в Nike и NBA.

След като спря с активния тенис, Шарапова не се отдаде напълно на почивка. Вместо това, се зае да разшири още повече бизнес империята си. Неслучайно и "Форбс" я определи за най-добре печелещия руски спортист в последното десетилетие.

Също така, тя се превърна и в спортистката с най-тлъстите рекламни чекове в света. Шарапова оглавяваше класацията на списание "Форбс" за най-скъпо платена спортистка в продължение на 11 години, а рускинята заработи общо над 325 милиона долара по време на кариерата си. В допълнение, не слизаше от кориците на списанията и успя да построи своя бизнес империя. Приходите на рускинята между 2010 и 2019 г. се равняват на почти 200 милиона долара (по-точно на 197,8 млн. долара). Дори когато бе активна спортистка, Шарапова инвестира сериозно, като през 2012-а наля 500 хиляди долара в бранда си за сладкиши Sugarpova. В момента компанията ѝ печели по 20 млн. долара на година.

През март 2020-а, в разгара на пандемията от коронавирус, Маша съобщи, че започва стартъп, който ще произвежда фитнес гривни. В добавка, Шарапова инвестира и в компанията Terabody, която също ще е насочена към тренировките и ще произвежда масажори и различни джаджи за поддържане на по-добра фигура.

Но Шарапова не спря с изненадите си до тук. Наскоро рускинята подписа договор с платформата The Skills, която предоставя онлайн курсове на обикновените хора със звездни лектори. Един от тези лектори ще бъде Шарапова, а сред останалите блестят имената на 23-кратния олимпийски шампион Майкъл Фелпс, сноубордиста Шон Уайт и състезателя по американски футбол Лари Фицджералд. ВсичкиВсички те ще помагат на потребителите с опита си, ще дават примери от кариерите си и ще дават съвети за тренировки както във фитнеса, така и за такива в полето си на изява (тенис, плуване, сноуборд, американски футбол и т.н.).

"Мисля, че много детайли остават незабелязани - в рутината, в представянето, в ежедневните навици - казва Шарапова в промо видео за платформата. - Но всички те допринасят за успеха. Днес за първи път ще имам възможността да споделя своите тайни с вас - на и извън корта. Ще ви дам няколко важни съвета, които съм научила в 28-те си години, в които играх тенис."

Любопитното е, че многото нови бизнес начинания се отразяват здравословно на Шарапова. Вече само като лице на няколко компании, единственото, за което трябва да се грижи Мария във физически план, е да изглежда добре. Може и затова не се задържа дълго на едно място, а постоянно катери планини, занимава се с тренировки по бокс и прекарва сериозно време във фитнеса.

Като цяло, 33-годишната бивша №1 изглежда може би във формата на живота си. А преходът ѝ от активен спортист към бизнес дама е почти завършен, докато ние сме готови сме за следващите изненади, които Шарапова ще ни поднесе.

Тагнато в: Мария Шарапова

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
2 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%