ЕРДОГАН ОБЯВИ ПОБЕДА НА МЕСТНИЯ ВОТ, ВЪПРЕКИ ЗАГУБАТА НА АНКАРА И ИСТАНБУЛ

Автор: 5Gmedia , 07:50, 1 април 2019
Източник: Anadolu Agency

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви победа на управляващата Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на общинските избори в страната. По време на реч пред своите поддръжници в Анкара Ердоган обеща, че още от 1 април ще бъдат положени всички усилия за премахване на пропуските в дейността на ПСР, предаде ТАСС.

Ердоган в същото време призна, че неговата партия не може да спечели кметските избори в Истанбул. "Дори и да не спечелим изборите за кмет в Истанбул, спечелихме в повечето области. Около 56% от всички общински органи в Турция ще бъдат водени от представители на Партията на справедливостта и развитието", каза той.

Пред журналисти кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу каза, че според последните данни математически е невъзможно претендентът на управляващата формация и бивш премиер Бинали Йълдъръм да стопи разликата в Истанбул, така че мегаполисът остава за опозицията.

В неделя в Турция гласува за най-критичните избори в историята си. След като са обработени над 90% от бюлетините, партията на Ердоган е водеща в 40 провинции на страната и към момента печели 44,95%, докато основната опозиционна Републиканска народна партия печели само 20 провинции с резултат от 30,25% от гласовете.

За първи път обаче, от 25 години,  опозицията в Турция печели местните избори в Анкара. От Народнорепубликанската партия е и новият кмет на Измир, третият по големина град.

Именно загубата в Анкара вгорчи празненствата на поддръжниците на ПСР. Според експерти, загубата на това кметско място означава, че Партията на справедливостта и развитието може би се изправя пред процес на загуба на влияние.

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%