AstraZeneca ВЕРОЯТНО ЩЕ ЗАПОЧНЕ НОВИ ИЗПИТАНИЯ НА ВАКСИНАТА СИ ЗА COVID-19

Автор: 5 GmediA 17:14, 27 ноември 2020

Фармацевтичната компания AstraZeneca вероятно ще започне нови изпитвания за ефикасността на своята ваксина за COVID-19. Този път изследванията ще се правят с по-малки дози заради възникналите въпроси в последния етап на проучването, съобщава Ройтерс.

Новинита идва на фона на изказаните съмнения от експерти относно ефикасността на разработената от британско-шведската компания ваксина. Това може да намали шансовете на AstraZeneca да получи по-бързо одобрение от регулаторите в Европейския съюз и САЩ.

Ваксината е разработена съвместно с Оксфордския университет. Тя повиши надеждата за скорошно ефективно оръжие срещу пандемията, защото се съхранява по-лесно от другите обявени ваксини и е по-евтина от разработките на Pfizer-BioNTec и Moderna.

Цената на ваксината на AstraZeneca е 2.50 долара, докато тази на Pfizer е по 20, а на Moderna - между 15 и 25 долара.

Но някои учени поставиха под въпрос достоверността на резултатите, които показват ефективност от 90 % при подгрупата пациенти, третирани първо с половин доза, последвана от цяла.

Ръководителят на изследователския екип на AstraZeneca Мийн Пангалос каза за Ройтерс, че са установили това случайно и че първоначалното приемане на половин доза е станало погрешка.

Американски учени коментираха, че откритата случайно по-висока ефективност е при хора на възраст до 55 години, които е по-малко вероятно да развият тежко заболяване от COVID-19.

 

Източник: Свободна Европа

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%