АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА ВЕЧЕ Е ПО-СКОРО АМЕРИКАНСКА

Автор: 5 GmediA 13:08, 4 януари 2021

Английския футбол се отличава със своя специфичен стил, подчинен на бързината и физическите единоборства. Това трудно ще се промени. Извън терена обаче, по-специално в ложите на стадионите, традициите вече не са това, което бяха. И от "английската" Висша лига остана само страната, в която се провеждат мачовете. Американските собственици във Висшата лига вече са повече от британските. Това стана факт, след като „ALK Capital“ завърши поглъщането на Бърнли.

Американските инвеститори си осигуриха 84% от акциите в Бърнли през миналата седмица, изразходвайки около 200 милиона паунда.

Невероятно е, че има само шест клуба от Висшата лига, които са собственост на британски бизнесмени.

Брайтън (Тони Блум), Евертън (Фархад Мошири), Нюкасъл (Майк Ашли), Тотнъм (Джо Луис) и Уест Хем (Дейвид Голд и Дейвид Съливан) са единствените клубове от Премиършип, които са притежавани изцяло от британци.

Част от Кристъл Палас е притежаван от Стив Периш, а американците Джошуа Харис и Дейвид Блицът също имат дял в клуба от „Селхърст Парк“ .

Общо седем клуба от Висшата лига са собственост или частична собственост на американци след поглъщането на Бърнли.

Семейство Глейзър е собственик на Манчестър Юнайтед, докато Стив Кронки е начело на Арсенал.

Джон Хенри е собственик на шампиона Ливърпул, а Фулъм, Астън Вила и Кристъл Палас също имат американци в тази роля.

В космополитната Висша лига има собственици от Русия, Италия, ОАЕ, Египет, Китай, Саудитска Арабия и Тайланд.

Желанието на политиците е ФА да въведе задължително лицензиране за клубовете, за да има сигурност срещу финансови злоупотреби, източване на активи от собствениците и данъчни измами. Правителството също поиска правила за управляване на задълженията на клубовете, както и промени в борда на ФА.

Все по-често се наблюдава тенденцията да се взимат отбори от Чемпиъншип, с които да се търси пробив. Инвестицията е много по-малка, а перспективите за печалба - доста добри.

Във втория ешелон има собственици от Китай, Гърция, Малайзия, Саудитска Арабия, Тайланд и др, които мечтаят да се гмурнат във финансовия океан "Премиършип".

Тагнато в: Висша лига

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%