КОЯ Е ТЕНИСИСТКАТА?

Автор: 5 GmediA 11:09, 9 януари 2021
Източник: webcafe.bg

Към края на 70-те години от този плакат са продадени милиони копия по целия свят и безброй тийнейджъри растат, гледайки очарователното момиче с ракета в ръка, вървящо към мрежата. Прост и ясен сюжет. Ако не е един съществен детайл - тенисистката е повдигнала рокличката си с лявата си ръка, а под нея няма бельо...

Снимката е представена за първи път в календара на издателство Athena през 1977 г. по повод 25-годишнината от възкачването на кралица Елизабет II на трона. Любопитното е, че в същата година британката Вирджиния Уейд печели Уимбълдън, а година по-късно издателството започва да печата плакати, които се продават по 2 паунда.

Разглеждайки тази снимка, най-логичният въпрос, който изниква в съзнанието, е коя е тенисистката? В продължение на много години любителите на играта (и не само) се опитват безуспешно да разбулят мистерията. Докато авторът на фотографията Мартин Елиът не разкрива истината. Или поне част от нея.

По думите му през септември 1976 г. в ролята на модел за кадъра влиза 18-годишната му приятелка Фиона Бътлър, а той е запечатен на кортовете на университета в Бирмингам.

Твърди се, че фотографът Елиът е спечелил 250 000 британски лири от снимката, което е колосална сума за онези години. Монетата обаче има и обратна страна. Много издатели се отказват да работят с Мартин заради известността му и високия му хонорар. През 2010 г. Елиът си отива от рак, а в годините на борба с болестта е в тежко финансово състояние.

Роклята е ушита от тяхна позната на ръка, а от нея взимат назаем и ракетата и топките. Снимката е толкова популярна в тенис средите, че и до днес някои фотографи се опитват да я повторят, но в реална ситуация с истински спортисти.

Приятелката на Фиона Бътлър, която ушива роклята, също получава своя дял. В деня на финала на Уимбълдън 2014 при жените се провежда търг, на който тази дреха е продадена за 15 хиляди лири. Единствената, която не получава нищо за този исторически кадър, е самата Фиона. Три години след сесията на корта в университета в Бирмингам, тя се разделя с фотографа, омъжва се за милионер и сега работи като илюстратор на свободна практика в известно издателство. "Бях наивна и не получих нито пени за снимката, която се превърна в една от най-продаваните във Великобритания и в чужбина. Но всеки път, когато я погледна, не мога да не се усмихна, спомняйки си онези безгрижни и щастливи години."

И до днес плакатът може да се купи от колекционери в интернет, а цената му е 20-25 лв.

Последни новини

Общо гласували: 210

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не
175 гласували / 83.33%
Не ме интересува
35 гласували / 16.67%
Да
0 гласували / 0%